nieuws

Wandelingetje Shubert theater in VS

bouwbreed

minneapolis – Ooit een gebouw van bijna drieduizend ton een ‘wandelingetje’ zien maken? Via het Internet kunt u een serie filmpjes bekijken die toont hoe het Shubert Theater in Minneapolis eerder dit jaar 400 meter is verplaatst.

Het Shubert staat sinds 1910 in het midden van Minneapolis. Het was eens het middelpunt van het centrum in de stad, maar Minneapolis is de afgelopen negentig jaar grondig veranderd. Het uitgaansleven volgde vele inwoners naar de voorsteden. Gebouwen rond het theater maakten plaats voor een nieuw sportcentrum en parkeerplaatsen. Omdat het theater een stukje ouderwetse architectuur betekende in het centrum van Minneapolis, werd besloten om het theater niet af te breken maar te behouden, zij het op een andere plaats.

Er zijn maar heel weinig echt oude gebouwen in de Verenigde Staten en als het even kan, geeft men de voorkeur aan verplaatsen boven afbreken.

Opgekrikt

Als eerste stap werd het theater met behulp van hydraulische krikken twee meter opgetild en op stalen balken geplaatst. Daaronder werden zeventig wagentjes geschoven met in totaal 560 rubberen wielen. Vijf bulldozers trokken het theater vervolgens over een speciaal aangelegde weg, gemaakt van een mengsel van grint en grond naar zijn uiteindelijke bestemming vierhonderd meter verderop.

Het wandelingetje duurde ruim twee weken. De reis liep wat vertraging op omdat het gebouw ook nog eens negentig graden moest worden gedraaid om het op zijn nieuwe plaats te kunnen neerzetten.

De verhuizing heeft acht miljoen gulden gekost en is uitgevoerd door zestig mensen, die samen meer dan tienduizend uur aan het project gewerkt hebben.

De kosten zijn betaald door de stad Minneapolis die eigenaar is van het theater. Een prive-organisatie is bezig om meer dan vijftig miljoen gulden bij elkaar te brengen om het theater te restaureren.

Het Shubert Theater meet 25 bij 25 meter en is met zijn 2.900 ton het zwaarste gebouw ooit in de VS verplaatst.

Guiness Book

De verhuizing zal waarschijnlijk in het Guiness Book of Records worden opgenomen en daar het Gem Theater in Detroit verdringen, dat ‘maar’ 2500 ton weegt en in 1997 is verplaatst.

De verhuizing van het Shubert Theater is gefilmd met een camera die met tussenpozen opnamen heeft gemaakt. De filmpjes van de ‘wandeling’ zijn te zien op website http://www.visi.com/shubert/.

Reageer op dit artikel