nieuws

Vrijwel elk plat dak kan lichtgewicht daktuin dragen Constructie bij KNVB-gebouw komende dertig jaar onderhoudsvrij

bouwbreed

den haag – Het nieuwe bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) in Zeist ligt in een prachtige, groene omgeving. Bezoekers en personeel maken voor het parkeren van hun auto’s onder meer gebruik van een ondergrondse parkeergarage, die voor een deel onder en voor een deel voor het gebouw is gelegen. Op het dak voor het gebouw is de natuur hersteld door aanleg van een lichtgewicht daktuin.

Door het geringe gewicht van de constructie van ureumformaldehyde (UF) hardschuim is zo’n daktuin op vrijwel ieder plat dak toe te passen.

De lichtgewicht daktuinconstructie op de parkeergarage is van het type BACEL RG en is aangelegd door Fytodak Benelux BV uit Boven Leeuwen, in onderaanneming van aannemersbedrijf Agterberg bv uit Groenekan voor de terreininrichting en groenvoorziening. Voor de architect, de bouwkundige, de opdrachtgever en de projectontwikkelaar is dit systeem interessant, omdat de aanleg van een daktuin op licht geconstrueerde dakconstructies hiermee mogelijk is. Dakconstructies met gewone grond zijn zwaar, omdat de grond veel water vasthoudt. Uitgevoerd met UF hardschuim is tegen geringe meerkosten op vrijwel elk dak een daktuin aan te leggen die ook nog eens bijdraagt aan de isolatie.

Middenstip

Het kantoor van de KNVB is door architect Arie Blokland zo ontworpen dat het veel gelijkenis vertoont met een voetbalstadion, met een centrale rol voor de middenstip van het voetbalveld. Het halfronde kantoorgebouw is daar als een soort stadionring omheen gebouwd. Het heeft twee bouwlagen, een vloeroppervlak van 3900 vierkante meter en biedt plaats aan 150 KNVB-medewerkers. Het souterrain is ingericht als parkeergarage voor zeventig auto’s. Ook zijn daar de repro en het kledingmagazijn gehuisvest.

Vanuit de parkeergarage komen bezoekers via de ‘spelerstunnel’ uit op de middenstip voor de ingang van het gebouw. Bij de dimensionering van de dakconstructie van de parkeergarage is rekening gehouden met het eigen gewicht van het dak en andere belastingen zoals bestrating, onderhoudsmachines en eventuele sneeuwbelasting in de winter.

De Bacel-RG30-constructie op de parkeergarage heeft een massa van 311 kilogram per kubieke meter en bestaat uit een LDPE-folie, polydrainplaten, antiworteldoek, Bacel UF-schuim en een lichtgewicht grondpakket van 40 % UF-vlokken en 60% tuinaarde. Platte daken hebben meestal een bitumineuze dakbedekking, die niet blijvend bestand is tegen beworteling. Om beschadiging van de dakbedekking door wortels te voorkomen wordt een antiworteldoek boven de drainagelaag aangebracht. De wortels van struiken en bomen buigen hierdoor af, waardoor de planten ook nog beter verankerd staan. Het water dat in het schuim dringt kan volledig worden afgegeven aan de wortels van planten. Bij andere materialen zoals geexpandeerde klei of lava is dat niet het geval.

Duurzaam

Het UF-schuim kan in plaatvorm, als vlokken en met mobiele installaties aangebracht worden. Deze laatste methode is vooral voor speciale dakvormen en grote oppervlakken een goede oplossing. De productie bedraagt tussen de vijftig en honderd kubieke meter schuim per uur. Eenmaal aangebracht is het na zo’n twee tot drie uur voldoende uitgehard om te belopen. Het schuim is duurzaam, het gaat bij een temperatuur van 10 graden Celsius 150 jaar mee. Bij zware beworteling bedraagt de levensduur zonder onderhoud tussen de 25 en 30 jaar. UF-schuim kan worden hergebruikt voor andere thermohardende kunststofproducten, zoals bijvoorbeeld stopcontacten. In de gww-sector wordt UF-schuim gebruikt voor het opvullen van uitgespoelde grond onder rioleringsbuizen en wegconstructies en voor het vullen van olietanks en oude leidingen.

Specialisten

De basisconstructie van de daktuin bij de KNVB is eind vorig jaar aangelegd. Het is werk voor specialisten, omdat de dakbedekking niet mag worden beschadigd. Na het aanbrengen van de LDPE-folie en de drainageplaten is het UF-schuim aangebracht met een mobiele installatie, ingebouwd in een vrachtauto.

De substraatlaag van tuinaarde en UF- schuimvlokken is door het aannemersbedrijf op het werk gemengd en met kruiwagens uitgereden in een laag van twintig centimeter. Hierdoor blijft de substraatlaag luchtig en ontstaat geen structuurbederf.

De daktuin is dit voorjaar afgerond. Er is in totaal driehonderd vierkante meter sierbestrating aangebracht. De gunstige weersomstandigheden in de winterperiode hebben het leggen van graszoden mogelijk gemaakt. Bij de officiele opening van het gebouw was dit gras al aangeslagen. De constructie van de daktuin heeft de komende dertig jaar geen onderhoud nodig, het gras uiteraard wel.

Reageer op dit artikel