nieuws

Verplaatsbare balgstuw maakt bij wateroverlast zandzakken overbodig

bouwbreed

bergschenhoek – Geen gesleep meer met zandzakken, maar wateroverlast tegengaan met een water gevulde zak. Dat kan met de Waterwall, een verplaatsbare waterkering afkomstig uit de Verenigde Staten.

De opmars van de balgstuw lijkt niet te sluiten. Waterschappen regelen er al het peil mee in hun waterlopen, Rijkswaterstaat bouwt een grote opblaasdam om het IJsselmeerwater in bedwang te houden en nu is er een verplaatsbare balgstuw om dijken mee te versterken in tijden van wateroverlast.

De laatste luistert naar de naam Waterwall en wordt door Bergschenhoek Civiele Techniek B.V. geimporteerd uit de Verenigde Staten. Daar schijnt de watergevulde dam zijn diensten de laatste jaren te hebben bewezen bij zware regenval of wanneer rivieren buiten hun oevers traden.

De zak is gefabriceerd van PVC- gecoate kunststofvezels en is verkrijgbaar in breedtes varierend van twee tot zeven meter. Bovendien kunnen meerdere waterwalls aan `elkaar gekoppeld worden om de gewenste lengte te verkrijgen. De kerende hoogte is standaard een meter; de diepte bedraagt anderhalve meter. Een waterwall kan volgens de importeur het werk overnemen van wel 250 zandzakken en scheelt op die manier veel arbeidsintensief werk. Want de waterwall kan met elke dompelpomp gevuld worden. De adviesprijs van de waterwall is zevenhonderd gulden per strekkende meter.

Reageer op dit artikel