nieuws

Ventilatorschoorsteen zuigt vorst uit boomgaard

bouwbreed

den haag – Een schoorsteen waarin een ventilator draait. Daarmee kunnen boomgaardhouders bloesems tegen de vorst beschermen. De ventilator zuigt koude bodemlucht af en brengt die via de schoorsteen in de hogere luchtlagen. Dit proces laat de tussenliggende luchtlagen intact.

De vinding komt van hoogleraar hydraulica R. Guarga van de staatsuniversiteit van Montevideo, Uruguay. Guarga presenteerde in 1991 de eerste uitvoering van de Selectieve Bodemafvoer (SID). Die was bedoeld voor de uitermate vorstgevoelige citrusplantages. De oplossing voldeed aan de verwachtingen. Eind 1998 behoedden ruim honderd SID-machines zo’n 2000 hectare citrusplantage in Uruguay en Argentinie voor bevriezing. Beide landen kregen in 1995 en 1996 met strenge nachtvorst te maken. Plantagehouders met een SID-machine zagen evenwel niet meer dan 14 procent van de oogst verloren gaan. Andere plantagehouders verloren ruim 42 procent.

De meest recente variant van de installatie bestaat uit een gemetselde schoorsteen met een doorsnede van 3,7 meter bij een hoogte van zo’n vijf meter ,waarin een elektromotor van 50 PK de ventilator aandrijft.

Guarga bereidt intussen een variant voor met een motor van 85 PK. Die kan een oppervlakte van pakweg 30 hectare tegen de vorst beschermen. De bouw van een dergelijke installatie bedraagt omstreeks 24.000 gulden.

Een Spaanse wijngaardhouder laat momenteel meerdere SID-machines bouwen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels