nieuws

Vacaturedag werkt beter dan advertentie

bouwbreed Premium

amersfoort – “Ach, als je onze aanpak vergelijkt met een advertentie-campagne, dan heeft dit gewoon veel meer effect”, zegt ing. Marc Rijke, vestigingsmanager Amersfoort van het technisch projectenbureau en Genius Support.

In zijn pand op het bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort hield hij twee dagen open huis of (zoals en Genius het zelf noemt) ‘regionale vacaturedagen’.

In het kantoor van het projectenbureau hingen twee dagen lang tientallen vacatures aan de muur, bestemd voor middelbaar en hoger opgeleide technici. Het bedrijf (dat vijf jaar bestaat en ook vestigingen in Hoofddorp en Zwolle heeft) doet voor andere ondernemingen de werving en selectie van technici en neemt ook zelf mensen in dienst, die vervolgens elders op projecten worden gedetacheerd.

De twee vacaturedagen trokken bij elkaar zo’n twintig belangstellenden. Dat lijkt weinig, maar Rijke is erg tevreden over dat aantal. “Je kunt wel uitvoerig adverteren, maar dat is duurder en je moet dan ook nog maar afwachten wat de respons is”, zegt hij. “Bovendien azen wij toch meer op kwaliteit dan op kwantiteit”. De tekenaars, werkvoorbereiders, technisch leidinggevenden en dergelijke die vrijdag en zaterdag de moeite namen naar en Genius te komen, waren allemaal van MTS-, HTS- en zelfs TU-niveau. Rijke: “Het is maar de vraag of je die mensen ook met een gewone advertentie had bereikt. We hebben in onze andere vestigingen ook vacaturedagen gehouden en onze ervaring is, dat de drempel voor geinteresseerden lager is. En als ze eenmaal binnen zijn, kun je direct gericht met ze praten. Van de twintig mensen die we nu hebben ontvangen, waren er zeker vijftien zeer geschikt en kunnen we er zeven of acht direct plaatsen. Voor hen hebben we concrete vacatures bij een paar relaties”.

Aantrekkelijk

en Genius (‘de naam is indertijd gekozen om op te vallen’, zegt Rijke) levert technici voor allerlei grote projecten als de aanleg van de hsl-lijn en de nieuwe A5 bij Hoofddorp. “Het betrokken ingenieursbureau dat de A5 doet, heeft ons gevraagd voor alle benodigde technici te zorgen. Voor die mensen is zo’n project natuurlijk aantrekkelijk, omdat het om klussen gaat van vele maanden en zelfs jaren. Het gaat bij ons niet om baantjes van drie weken”. Na een aanvankelijk enigszins gereserveerde houding, staan ook de arbeidsbureaus inmiddels positief tegenover en Genius en zijn aanpak. Rijke: “In het begin was er bij de RBA’s wat argwaan, als we in de kaartenbakken kwamen snuffelen. Ze zagen ons toch als concurrenten, die bovendien geld verdienden met het aan het werk helpen van mensen. Maar inmiddels hebben we een uitstekende relatie. Het is uiteindelijk ook in hun belang, dat werkzoekenden gewoon een baan vinden. En hoe dat gebeurt, is van minder belang”.

In elk geval is en Genius zeer te spreken over het inhoudelijke succes van de vacaturedagen tot nu toe. “We gaan absoluut op deze manier door”, zegt Rijke. “En niet alleen in Amersfoort, maar ook in Hoofddorp en Zwolle”.

Reageer op dit artikel