nieuws

Swissmetro loopt vertraging op

bouwbreed

bern – De aanleg van de Swissmetro loopt in elk geval vertraging op. Dit komt omdat de Zwitserse regering een goedkoper plan wenst voor het eerste proeftraject voor de ondergrondse magnetische zweeftrein.

De regering in Bern is niet bereid drie miljard Zwitserse frank (circa vier miljard gulden) neer te leggen voor het veertig kilometer lange traject tussen Geneve en Lausanne. De proef is nodig om te bekijken of het volledige systeem daadwerkelijk kan worden gerealiseerd.

Volgens de drie jaar oude plannen van Swissmetro AG moeten er twee van dit soort lijnen komen. Een van Geneve naar de Oostenrijkse grens en een van Basel naar de Italiaanse grens. Daartoe moeten twee lange tunnels worden geboord op een diepte van veertig tot tachtig meter met een diameter van vijf meter.

In die buizen rijden magneetzweeftreinen met een snelheid tot zo’n 500 kilometer per uur. De buizen worden gedeeltelijk vacuum gezogen tot 0,1 a 0,2 atmosfeer. Dit scheelt enorm in luchtweerstand, waardoor de buizen ook zo klein kunnen blijven.

Swissmetro becijferde dat de aanleg op zo’n veertig miljard gulden uitkomt. Voor het proeftraject van vier miljard wilde het consortium zelf 800 miljoen frank bijdragen.

Reageer op dit artikel