nieuws

Schadevergoeding ondeugdelijke stenen

bouwbreed Premium

zundert – Mertens Bouwmaterialen in Achtmaal is terecht veroordeeld tot een schadevergoeding van 42.300 gulden. Dit heeft de burgerlijke kamer van de Hoge Raad uitgemaakt.

Mertens moet het bedrag betalen voor de levering van stenen die kort na de bouw van een woning in Sint Willebrord groen uitsloegen.

De voormalige eigenaar van de woning, die in 1989 het pand liet bouwen, nam geen genoegen met de verkleuring van de stenen. Hij besloot de rekening van Mertens niet te betalen.

Daarop stapte de bouwmaterialenhandel naar de rechtbank in Breda. Op zijn beurt vroeg de gedupeerde, A.J. Heeren, de rechtbank Mertens te veroordelen tot een schadevergoeding.

Behalve de ondeugdelijke partij stenen had Mertens volgens Heeren ook kozijnen en deuren geleverd die waren gaan splijten. In 1994 verkocht Heeren het huis voor een prijs van 395.000 gulden. Heeren vond die prijs te laag.

Clausule

De procedure heeft zo lang geduurd, omdat Mertens zich beriep op een clausule in zijn algemene voorwaarden. Daarin staat dat het bedrijf niet aansprakelijk is voor de levering van ondeugdelijke goederen.

Het gerechtshof in Den Bosch vond dat Mertens zich terecht op de clausule beriep. Deze uitspraak werd een paar jaar geleden door de Hoge Raad vernietigd, waardoor Mertens en Heeren opnieuw met elkaar in gevecht moesten.

Uiteindelijk stelde het gerechtshof in Arnhem de voormalige eigenaar van de woning in het gelijk. De Hoge Raad heeft deze uitspraak nu bekrachtigd.

Mertens voerde aan dat de groene verkleuring, die is ontstaan door het uitbloeien van zouten, te maken heeft met de natuurlijke gesteldheid van de stenen. Deskundigen stelden dat dit opgaat voor een witte verkleuring maar niet voor een groene.

Reageer op dit artikel