nieuws

Overdekt fierljepcomplex in Friese Zwaagwesteinde eerste ter wereld

bouwbreed

zwaagwesteinde – Het Friese dorp Zwaagwesteinde krijgt in 2000 als eerste plaats ter wereld een indoor fierljepcomplex. Het gaat om een – op toeristen en recreanten gerichte – hal van 1350 vierkante meter, waarin behalve springschansen en een waterbak ook een groepsverblijf met slaapzaal, luxe tweepersoonskamers, zaalruimte en een restaurant komen.

B en W van de gemeente Dantumadeel hebben al planologische medewerking gegeven aan de bouw van het complex, dat tussen de 1,5 en 2 miljoen gulden gaat kosten. De gemeenteraad neemt in juni een definitief besluit over het plan.

Fierljeppen (het Friese woord voor polsstokverspringen over water) is tot op heden een echte buitensport, die vooral in Friesland fanatiek wordt beoefend. Zodra het regent, kan er echter niet gesprongen worden omdat dat teveel gevaar (gladheid van schans en pols) voor de fierljeppers oplevert. Ook ’s winters kan de sport vanwege lage temperaturen, vorst of sneeuw niet beoefend worden.

Uitstapjes

Met het eerste overdekte fierljepcomplex ter wereld denkt het bedrijf Organisatiebureau Fierljeppen Lauwersland dan ook in een gat in de markt te springen.

“Onze indoorhal is bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld uitstapjes van bedrijven, scholen of sportverenigingen, buurt- , familie- , studenten- en vrijgezellenfeestjes of teambuildingprojecten van ondernemingen. Mensen willen vandaag de dag op actieve wijze bezig worden gehouden. Kijk maar naar de huidige populariteit van paintballen, karten of bowlen. Fierljeppen past ook in dat rijtje. Men kan straks bij ons in de hal een dagdeel les in fierljeppen krijgen, terwijl we ook overnachtingsmogelijkheid bieden. Verder kunnen fierljeptoppers hier straks indoor trainen en voortaan ook ’s winters hun trainingen afwerken”, zegt John Burghout van Organisatiebureau Fierljeppen Lauwersland.

Burghout is zelf al jarenlang een enthousiast fierljepper (zijn verste sprong bedraagt 16.46 meter), die aan alle provinciale wedstrijden meedoet. Vanuit zijn eigen vereniging ging hij enkele jaren geleden cursussen fierljeppen verzorgen voor recreanten. Toen er steeds meer animo voor de lessen kwam, besloot Burghout in 1996 een professioneel bedrijf voor zijn activiteiten op te zetten. Aanvankelijk gebeurde dat op het verouderde outdoor-fierljepcomplex in Westergeest, totdat Burghout vorig jaar een eigen outdoor-fierljepcomplex bouwde in Zwaagwesteinde. Daar komt nu nog een overdekte variant bij.

Regenwater

Architectenbureau Schaafsma uit Zwaagwesteinde heeft het ontwerp van de indoorhal gemaakt. De fierljephal wordt 10 meter hoog, terwijl de circa 9 meter lange waterbak 2,50 meter diep in de halvloer zal verzinken. Als de springers de overkant weten te halen, landen ze in een 2 meter dik zandbed. “Omdat we indoor zitten, hebben we in vergelijking tot het outdoor-fierljeppen aangepaste maten van de polsen en schansen. Vergelijk de situatie met die van veld- en zaalvoetbal. Er kan in de hal met polsen van maximaal 10 meter lengte worden gesprongen. De schansen zijn ook minder hoog dan outdoor. Toppers zullen dan ook hooguit 17 meter ver kunnen springen. Outdoor komen ze verder”, vertelt Burghout. “In de waterbak komt gezuiverd regenwater”, laat hij ook weten.

Het indoorfierljepcomplex wordt gebouwd door Burghout zelf, in samenwerking met enkele onderaannemers. Na de bouwvakvakantie hoopt men te kunnen beginnen. Voorjaar 2000 staat de oplevering gepland. Burghouts fierljep-bedrijf is straks zeven dag per week geopend.

Reageer op dit artikel