nieuws

Nederlandse architectuur gezien door Amerikaanse ogen

bouwbreed

Nederlandse architectuur gezien door Amerikaanse ogen komt aan de orde in het dubbeldikke mei-nummer van Architectural Record. Oud nieuws is de bespreking van de zoet- en zoutwaterpaviljoens bij de Oosterschelde. Interessanter is de bespreking van een tentoonstelling met Nederlandse architectuur die momenteel door de VS reist. Vleiend is allereerst de constatering dat de belangstelling is voor werk van Nederlandse architecten toeneemt. Een wellicht minder vleiende spiegel wordt ons voorgehouden met de analyse dat jonge Nederlandse architecten, onuitgesproken, dol zijn op de Amerikaanse suburbs van de jaren vijftig, compleet met cul-de-sacs en veel ruimte voor lekker autorijden. “Ze houden er ook van de dingen groot te zien, losjes en zonder enige gene, en interpreteren dat als iets Amerikaans, exuberant maar ook naief. Het resultaat is een stedenbouw die ontworpen lijkt met enkele grove lijnen.”

Het grootste deel van het mei-nummer is gevuld met een overzicht van de jaarlijkse winnaars van de onderscheidingen van het Amerikaanse Instituut van Architecten. Architect Gehry heeft de Gold Medal gekregen. Zijn werk en ideeen komen uitgebreid aan de orde.

Architectural Record, uitg. McGraw -Hill, New York, tel. 609/426-7070

Reageer op dit artikel