nieuws

Hypotheken blijven toenemen Helft nieuwe verstrekkingen niet bestemd voor aankoop nieuwe woning

bouwbreed Premium

voorburg – Er lijkt voorlopig nog geen enkele terugval te ontstaan in het aantal nieuwe woninghypotheken dat wordt afgesloten. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 137.000 nieuwe hypotheken ingeschreven, een kwart meer dan in dezelfde periode van het vorige jaar.

De helft van alle nieuwe hypotheken is overigens niet bestemd voor de aankoop van een nieuwe woning. Meer en meer mensen sluiten steeds vaker een tweede hypotheek af of sluiten hun oude leningen met een lagere rente over. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Overwaarde

Het CBS noemt het aandeel van oversluitingen en tweede hypotheken van 57 procent ‘zeer hoog’. Consumenten maken gretig gebruik van de lage rente om de overwaarde van huizen om te zetten in klinkende guldens.

De absoluut lage hypotheekrente blijft debet aan de enorme stijging van het aantal hypotheken. In maart daalde de rente tot onder de 5 procent. De hypotheekrente heeft sinds 1963 niet zo laag gestaan.

De uitstaande hypotheekschuld van alle Nederlanders bedraagt in totaal circa een half biljoen gulden. De waarde van de 137.000 nieuwe hypotheken bedraagt om en nabij 32 miljard gulden.

Woningverkoop

Het feit dat consumenten hun nieuwe hypotheek steeds vaker gebruiken voor een extra financiele impuls, blijkt ook uit het aantal verkochte woningen in de eerste drie maanden van 1999. Dit blijft beduidend achter bij het aantal afgesloten hypotheken. In vergelijking met vorig jaar was de eerste periode van 1999 toch nog goed voor 59.000 verkochte huizen, een stijging van 8 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in het eerste kwartaal 286.000 gulden, een stijging van 9 procent. Zuid-Nederland blijft iets achter. In de zuidelijke provincies steeg de prijs van een huis gemiddeld met 7 procent.

Volgens promovenda A.M. Kuijlaars zijn de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek betrouwbaar, maar niet absoluut onafhankelijk. Dat stelt Kuijlaars in haar dissertatie ‘Het huis der getallen’. Hoewel de onafhankelijkheid van het CBS wettelijk is vastgelegd, toont de promovenda aan dat politieke kopstukken nog weleens problemen hadden met de cijferaars in Voorburg en Heerlen. De invloed die onder andere premier Abraham Kuyper begin deze eeuw wilde uitoefenen op de statistici, is zover bekend nooit doorgevoerd bij het CBS, stelt Kuijlaars.

Reageer op dit artikel