nieuws

‘Hoe verder weg het werk, hoe meer geld het kost’

bouwbreed

“Als we hier onze omzet kunnen halen, gaan we niet verder weg”, aldus directeur P.C.M. Vertelman van bouwbedrijf De Delta BV in Middelburg. Zijn bedrijf werkt voornamelijk op de Zeeuwse en West-Brabantse bouwmarkt, en doet dat heel bewust. “Want hoe verder weg je het werk moet halen hoe meer geld het gaat kosten.”

De Delta is een middelgroot bouwbedrijf, actief in de b en u-sector, de renovatie en de restauratie. Er werken 110 mensen aan een omzet van gemiddeld rond de veertig miljoen gulden. Vertelman vormt samen met W. Geuze de directie. “Ik ben de buitenman, Wim werkt vooral binnen.”

Het Zeeuwse bouwbedrijf kent bestuursmatig een roerige geschiedenis. Opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog door Jansen en Broek, aannemer te Groningen; in het begin vooral bezig met de herbouw van boerderijen en het herstel van de schade van de watersnood; in 1962 zijn huidige naam De Delta gekregen; in 1971 overgenomen door Nederhorst; na het beruchte faillissement in 1975 ondergebracht bij een beheersmaatschappij van de Nederlandse staat en Ogem, en in 1979 na management buy-out als nieuwe vennootschap heropgericht.

Stabiel

Als bouwer ontwikkelde De Delta zich echter tot een stabiel bedrijf. Wie de cijfers van het bedrijf van de afgelopen 35 jaar ziet, merkt wel direct dat het aantal werken kleiner wordt en de omzet groter. Illustratief is in dat opzicht 1998 geweest, merkt Vertelman op. “Vorig jaar was echt een topjaar. Normaal gesproken zitten we op een omzet van veertig miljoen gulden. Maar het afgelopen jaar hebben we met twaalf werken een omzet van circa zeventig miljoen gehaald. Dat was nu met name te danken aan een groot project van 500 woningen. Maar de komende jaren willen we toch met zo’n tien procent per jaar groeien naar een gemiddelde omzet van 75 miljoen.”

Groter hoeft niet, vindt Vertelman. “Dat vergt namelijk een extra bestuurslaag, waardoor de open, vlakke organisatie die we nu hebben, wordt aangetast. En we willen de mensen die voor De Delta werken wel blijven kennen.”

Blauwe ogen

Mensen vormen voor Vertelman sowieso het belangrijkste bedrijfskapitaal. “Als zij zich prettig voelen, gaat het werk een stuk beter.” En het cliche dat Zeeuwen vooral stug zijn, wil Vertelman ook maar direct uit de wereld helpen. “Hooguit kijken ze langer de kat uit de boom, maar als je eenmaal het vertrouwen hebt, gaat dat heel ver. Je kunt hier zogezegd nog zaken doen op mooie blauwe ogen.”

De wens om groter te groeien is voor De Delta geen reden om de omzet buiten de regio te halen. Vertelman: “Want we werken hier doelbewust regionaal. Werk over de grenzen schuwen we zeer zeker niet, maar onze eerste aandacht gaat uit naar de Zeeuwse en West-Brabantse bouwmarkt.”

Vertelman zou best alleen in Zeeland willen werken, ware het niet dat daar de markt op zijn zachtst gezegd gespannen is. “Er is veel meer aanbod dan vraag naar bouwbedrijven. Dat maakt dat de prijzen bij aanbesteding steeds veel te laag zijn. Het komt voor dat we dingen maken voor een prijs waarvoor het eigenlijk niet te maken is. De concurrentie is hier heel hard. We moeten altijd knokken voor werk. De groei die we ons hebben voorgenomen, zullen we dan ook vooral in West-Brabant moeten halen.”

Het komt zelfs voor dat De Delta werk van collega/concurrenten koopt, erkent Vertelman. “Daar zijn verschillende overwegingen voor. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er in een periode te weinig werk wordt aangeboden om het bedrijf op peil te houden. Of je wilt een werk gebruiken om de ervaring van je mensen bij te spijkeren.”

Overleven

Om op een dergelijke gespannen markt te kunnen overleven is het volgens Vertelman absoluut noodzakelijk om je als bouwbedrijf op de markt te kunnen onderscheiden van de rest. “Betrouwbaarheid vind ik met name heel belangrijk. Het principe ‘afspraak is afspraak’ geldt hier voor alles. En daar komen dan nog eigenschappen bij als flexibiliteit, snelheid en knowhow. Ook opleiding van je personeel is heel belangrijk. Doordat wij daar veel aandacht aan besteden is er weinig personeelsverloop.”

Opmerkelijk genoeg noemt Vertelman het ISO 9001 kwaliteitscertificaat, dat De Delta in 1994 kreeg uitgereikt, pas als laatste. “Voor de acquisitie is dat ook niet zo belangrijk. We wilden als bedrijf die school doorlopen en dan hoort een diploma er gewoon bij.”

Gevraagd naar zijn visie op de toekomst van het bouwen in de Zeeuwse regio stelt Vertelman een ineenstorting van de woningmarkt te verwachten. “Als je de aantallen woningen bekijkt die zijn en worden weggezet, dan weet je dat de vraag niet is of de markt vermindert, maar wanneer.”

De utiliteitsbouw is geen alternatief. “Die markt blijft voorlopig stabiel. Het werk dat er is, is bijna allemaal aanbesteed.” Het is de herstructurering van de bestaande voorraad die voor Vertelman de meest interessante markt zal worden. “Inbreiding en vervangende nieuwbouw. Daar verwacht ik de komende jaren heel veel van.”

Directeur P. Vertelman van bouwbedrijf De Delta: “De concurrentie is hier heel hard. We moeten altijd knokken voor werk”. Foto: Corne Sparidaens

Reageer op dit artikel