nieuws

Gemeente Utrecht brengt lijn in ratjetoe van straatmeubilair

bouwbreed Premium

utrecht – De stad Utrecht brengt meer eenheid in haar straatmeubilair. Onder het motto ‘beter maar minder’ wil de gemeente de hoeveelheid en het aantal typen anti-parkeerpaaltjes, afvalbakken, fietsklemmen en zitbanken drastisch verminderen.

Utrecht telt 250.000 zeer uiteenlopende ‘straatmeubels’. Rommelig en onoverzichtelijk, vindt het stadsbestuur. Bovendien kosten onderhoud en vervanging van al die verschillende objecten de stad jaarlijks ongeveer zes miljoen gulden.

Om het straatbeeld te verfraaien kondigde het gemeentebestuur de ‘richtlijnen straatmeubilair’ af. Het is de bedoeling dat negentig procent van het straatmeubilair binnen enkele jaren een uniforme uitstraling krijgt. Alleen het straatmeubilair op bijzondere plekken in de stad mag nog afwijken van de richtlijnen.

Karakter

Een gemeentelijke projectgroep brengt in kaart welk type straatmeubilair het best past bij het karakter van de stad. Belangrijkste uitgangspunt is dat het straatmeubilair in de hele stad samenhang moet vertonen. Daarnaast moet het meubilair rust, bescheidenheid en verzorgdheid uitstralen.

Ontwerpwedstrijd

Een stedelijk coordinator moet onder meer richtlijnen ontwikkelen en actualiseren. Voorts zal deze nog aan te stellen functionaris een wedstrijd uitschrijven voor het ontwerp van een nieuwe stadsbank, die een ‘bindend element’ moet vormen tussen het bestaande straatmeubilair. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe bank in de loop van volgend jaar een plekje krijgt in het Museumkwartier.

In een periode van tien tot vijftien jaar vervangt de nieuwe bank vervolgens de meeste van de ongeveer drieduizend oude banken in Utrecht. Deze banken voldoen niet meer aan de hedendaagse normen, oordeelt het gemeentebestuur. Overigens blijven karakteristieke Utrechtse ‘designbanken’, zoals de ‘Zocherbank’ en de banken op de Neude gehandhaafd.

Reageer op dit artikel