nieuws

Geluidsscherm van tachtig ton winkelwagengaas Dikke vacht van vetplanten zorgt voor prachtige kleurschakering

bouwbreed Premium

bilthoven – Het maakte de Franse fabrikant erg nieuwsgierig, de bestelling van niet minder dan tachtig ton ‘winkelwagengaas’. Bij een bezoek aan de bouwplaats blijkt het te worden gebruikt voor een geluidsscherm langs het spoor, gevuld met brokken lava en aan de buitenzijde afgewerkt met een bekleding van zeven soorten vetplanten.

“Het is even een knop omdraaien. We zijn gewend aan betonbouw en dit is een constructie van gaas”, zegt ing. B.F. de Leeuw, directeur van het uitvoerend aannemingsbedrijf Ph. de Koning uit Papendrecht. “Maar we zijn vanuit de betonbouw logistiek heel sterk. Door logisch denken hebben we het aantal onderdelen per vier meter geluidsscherm terug kunnen brengen van 52 naar 23. Dat bespaart enorm op arbeid. We hebben ook ideeen voor andere toepassingen.”

Tension Pack

Het constructieve bouwsysteem van met steenslag gevuld gaas heet Tension Pack. Het is een uitvinding van ir. A.M. Bertels, op de markt gebracht door Gebr. van Kessel BV uit Buren. Dochterbedrijf Ph. de Koning GRS (Geluid Reducerende Systemen) gebruikt het voor de bouw van geluidsschermen. Ruepert Hek- en Constructiewerken uit Hengelo voert bijvoorbeeld als onderaannemer een geluidswal uit van enkele honderden meters in Oldenzaal. De regie is van Ph. de Koning GRS.

Eerder is een scherm gebouwd langs de autosnelweg bij Beuningen. Daarbij kwamen technische problemen tevoorschijn. Volgens bedrijfsleider Jan van Soest is het systeem nu echter volledig gereed. Dat wil niet zeggen, dat het niet verder wordt ontwikkeld.

Lopende band

In de toekomst zullen de elementen van gaas worden gevuld met een lopende band. De schermen langs de spoorbaan bij Bilthoven bestaan nu nog uit modules van vier meter lang. “Straks werken we aan een stuk langs de baan”, aldus Van Soest. Hij streeft steeds naar het verminderen van de hoeveelheid arbeid.

De geluidsschermen langs de spoorbaan bij Bilthoven zijn het resultaat van een actie van omwonenden. “Zij hebben gekozen voor een begroeide constructie. Het is een herinrichtingsproject, waarvoor VROM geld beschikbaar stelt”, aldus De Leeuw. De aanneemsom van de 3500 vierkante meter scherm, inclusief enkele paden, bedraagt 2,5 miljoen gulden. Daar is ook een betonnen fundering bij, die constructief niet nodig is. “De spoorwegen willen een fundering, in verband met de kans op zwerfstromen”, legt De Leeuw uit. De constructie kan echter ook op zand worden neergezet.

Medewerkers van Ph. de Koning GRS stellen, monteren en vullen het geluidsscherm langs de spoorbaan bij Bilthoven.

Reageer op dit artikel