nieuws

Gelei verandert olie snel in een schepklare massa

bouwbreed

duisburg – Olie in vaste vorm laat zich gemakkelijk verwijderen. Onderzoekers van de Gerhard Mercator Universiteit in Duisburg ontwikkelden een geleermiddel dat olie een vaste(re) vorm geeft.

Het bestaat uit zeep, een gelatine-achtige polymeer en water. Afhankelijk van de hoeveelheid duurt het enkele minuten tot enkele uren voordat de olie de vaste toestand aanneemt en voor langere tijd behoudt.

Gemengd met olie in de bodem kan het middel verdere verspreiding van vervuiling voorkomen. De Duisburgse onderzoekers noemen het eindproduct ‘harde olie’. Dat moest als afdichtingsmiddel voor lekke tankers dienen. De gelei sluit gaten en voorkomt dat olie uit een schip stroomt. Het middel kan in theorie ook reeds ontstane olie- en andere vervuiling door organische vloeistoffen opruimen.

Vervolgstudies

Hoe dat in de praktijk uitpakt blijft vooralsnog een vraag omdat de onderzoekers geen geld meer hebben voor aanvullende proeven. Vervolgstudies kunnen ook uitwijzen of het geleermiddel dienst kan doen bij het transport van bijvoorbeeld olieproducten. De harde olie is zonder meer om te werken tot vloeistof. De gegevens tonen inmiddels aan dat voertuigen op geharde olie kunnen draaien. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de gelei in een doorlopend proces in vloeibare brandstof verandert.

Reageer op dit artikel