nieuws

Eigen Huis blij met verdwijnen adviestarieven

bouwbreed

hilversum – De Vereniging Eigen Huis is bijzonder tevreden met het besluit van de Nederlandse Vereniging van Makelaars om de adviestarieven af te schaffen. Het huidige adviestarief zagen veel klanten van makelaars toch als een soort richtlijn waarover niet te praten viel, zei woordvoerster A. Trip dinsdag in een reactie.

“Ons advies aan alle huizenkopers en -verkopers luidt dan ook: ga onderhandelen en ga shoppen bij diverse makelaars”, aldus Trip. De afgelopen jaren is de makelaardij al een stuk opener geworden na het afschaffen van vaste tarieven in 1994. Maandagavond maakte de NVM bekend dat met onmiddellijke ingang ook het adviestarief van 1,85 procent van de waarde van de woning gaat verdwijnen.

Woordvoerster Geerts van de NVM verklaart het afschaffen van de adviestarieven uit het feit dat “de markt er rijp voor is”. Ze geeft toe dat de NVM ook heeft gekeken naar de nieuwe Mededingingswet, die op 1 januari vorig jaar van kracht werd.

De makelaars hebben wel moeten wennen aan de nieuwe marktomstandigheden. Een aantal jaren geleden, toen de afschaffing van de vaste tarieven aan de orde was, liepen veel makelaars daar tegen te hoop. Zo zou de vertrouwenspositie die de makelaar bekleedde in strijd zijn met vrije tarieven.

Na het afschaffen van de vaste tarieven moest zelfs de toenmalige minister Wijers van Economische Zaken eraan te pas komen om op te treden tegen een advertentieverbod van de NVM. De vereniging verbood zijn leden om te adverteren met de eigen tarieven.

De NVM is niet bang dat makelaars elkaar op leven en dood gaan beconcurreren nu de adviestarieven zijn vervallen. “De een concurreert op prijs en de ander op kwaliteit”, aldus woordvoerster Geerts. De NVM is ook niet bang dat de kleinere makelaar op deze open markt het loodje legt tegen de grote ketens.

Eigen Huis erkent dat de makelaars de afgelopen jaren de markt enorm hebben meegehad, waardoor huizenkopers vaak weinig gelegenheid hadden makelaars tegen elkaar uit te spelen. “De mogelijkheid tot onderhandelen was er vaak niet, maar we blijven het wel iedereen adviseren”, zegt Trip. (anp)

Reageer op dit artikel