nieuws

Ciboga in Groningen eerste autovrije wijk

bouwbreed Premium

groningen – De nieuwbouwwijk Ciboga, ten noorden van het centrum van Groningen, krijgt een landelijke primeur. Op het voormalige circus-, boden- en gasfabriekterrein, dat momenteel wordt gesaneerd, moet de allereerste autovrije nieuwbouwwijk van Nederland verrijzen.

In totaal komen er in Ciboga 960 woningen, ruime winkelvoorzieningen en parkeerkelders voor 1.290 auto’s. De Londense architect William Alsop is inmiddels aangezocht om de wijk een bijzonder en modern aangezicht te geven.

Op de locatie van het voormalige circusterrein bij de Korreweg is inmiddels een begin gemaakt met de ingrijpende bodemsanering. Naar verwachting kunnen begin volgend jaar de eerste bouwactiviteiten beginnen, die in totaal zo’n vijf jaar in beslag zullen nemen.

De autovrije wijk Ciboga is voortgekomen uit de gedachte dat veel mensen graag dichtbij het centrum willen wonen, zonder daarbij last te hebben van de gebruikelijke stadsdrukte. Ciboga-bewoners zullen hun auto echter niet pal voor de deur kunnen parkeren, maar in de op loopafstand aan te leggen parkeerkelders aan de rand van de wijk.

Thema’s

Dat er in Ciboga nauwelijks autoverkeer zal zijn, maakt het mogelijk de wijk op een geheel andere manier in te richten dan gebruikelijk. Zo zullen er geen scheidingen komen tussen het wegdek en het trottoir. De uiterst rustige wijk zal daarentegen worden doorkruist door wandel- en fietsroutes, die thema’s als weer, groen en oevers zullen meekrijgen. In bepaalde delen van Ciboga komen verder metershoge balonnen, die als wolken boven de straat hangen en het regenwater van de daken opvangen en vervolgens in speciale waterbassins laten stromen.

Bovendien worden in de wijk poelen gegraven, die een belangrijke functie krijgen bij de afwatering van Ciboga. Architect William Alsop, die gespecialiseerd is in alternatieve en milieuvriendelijke architectuur, is volgens het gemeentebestuur van Groningen in zijn eerste versie van het inrichtingsplan met bijzonder originele vondsten gekomen. De komende maanden zullen die plannen verder worden uitgewerkt.

Reageer op dit artikel