nieuws

Amersfoort ‘ondergronds’

bouwbreed Premium

amersfoort – Amersfoort zoekt het in de diepte. Afgelopen vrijdag werd in de binnenstad het eerste ondergrondse bevoorradingscomplex in gebruik genomen.

Voordat de eerste 16 meter lange V en D vrachtwagen de diepte in rijdt, is de steile afrit in een mum van tijd diverse malen geblokkeerd door andere rijdende toeleveranciers. De noviteit is speciaal gemaakt voor de bevoorrading van het warenhuis maar ook andere toekomstige toeleveranciers van de ondergrondse winkels kunnen hier straks hun goederen ongestoord afleveren.

De truckdock gold als randvoorwaarde bij het kernwinkelgebied St. Jorisplein en kostte tien miljoen gulden, “een forse investering, waar heel bewust voor is gekozen”, aldus Roel Boer, coordinerend wethouder Centraal Stadsgebied. Ondergronds komt nog een parkeergarage voor 450 auto’s en 1900 vierkante meter winkelruimte.

Bovengronds moet 12.000 vierkante meter winkelruimte en 95 huurappartementen verrijzen. De vier bouwlagen hoge woon/winkelblokken zijn ontworpen door Cees Dam en Partners en de Spaanse Prof. J. Busquets. Momenteel worden de vloeren voor de eerste verdiepingen geplaatst.

“In de wisselwerking zie je een bepaalde kwaliteit ontstaan”, licht ir. Dennis van den Broek, assistent projectleider van ontwikkelaar Multi Vastgoed, toe. Deze vorm van intensief ruimtegebruik vraagt wel de nodige inventiviteit van de aannemerscombinatie Van Zwol en Thomasson Dura, met name op logistiek gebied. Van den Broek: “De bouwplaats is opslagplaats. Daarom proberen we met zoveel mogelijk prefab te werken. Daarnaast wordt tijdens de bouw nog volop ontworpen en aangepast. We weten dat we zo’n 30 procent van wat we nu doen opnieuw of anders zal moeten.” Het nieuwe St. Jorisplein moet medio 2000 gereed zijn.

Reageer op dit artikel