nieuws

Waarschuwing tegen afschaffing corporaties

bouwbreed

den haag – De wethouders van de vier grote steden verzetten zich krachtig tegen de VROM-plannen om de positie van woningcorporaties te veranderen. De wethouders reageren hiermee op de discussienotitie ‘Wonen in de 21e eeuw’ van staatssecretaris Remkes.

De corporaties moeten volgens de nota “vrije en volwaardige spelers” worden op de vragersmarkt, waarbij het instrument van de zogenoemde generieke toelating zou kunnen vervallen. Volgens de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht betekent dit in feite afschaffing van de woningbouwcorporaties.

Volgens de gemeentebestuurders hebben de corporaties op grond van hun doelstelling een bijzondere positie en vervullen ze een sociale taak in de grote steden.

Veel inwoners van de grote steden hebben een laag inkomen en zullen door afschaffing van de corporaties niet langer verzekerd zijn van goed onderhouden woningen tegen een betaalbare prijs, zo vrezen zij. Ervaringen met particuliere verhuurders hebben dat aangetoond, omdat zij winst als belangrijkste oogmerk hebben, zo stellen de wethouders.

Bovendien leidt de de maatregel tot kapitaalvernietiging. “Met veel steun van de overheid hebben de corporaties het huidige woningbestand opgebouwd. Dit kapitaal nu zomaar via de markt laten ‘weglopen’ is verraad aan degenen die het met veel moeite hebben opgebouwd”, menen de wethouders.

Remkes heeft in een interview met deze krant aangegeven dat het geenszins de bedoeling is de corporaties af te schaffen. “Maar laten we eerlijk zijn. Anno 1999 zou je niet gauw meer de corporaties uitvinden als voertuig om de sociale woningbouw op de rails te zetten.” Afromen van het kapitaal is in de visie van de staatssecretaris “de doodklap voor de sector”.

Reageer op dit artikel