nieuws

Vogelrichtlijn belemmert Zeeuwse ontwikkelingen

bouwbreed

middelburg – De industriele ontwikkeling in Zeeland zou wel eens in de knel kunnen komen door de Europese Vogelrichtlijn. Deze richtlijn bestaat al twintig jaar, maar het ministerie van Landbouw is nu bezig met de aanwijzing van zogenaamde Vogelrichtlijngebieden, waarbinnen tal van beperkingen gelden.

De Vereniging van Recreatieondernemers Recron en de provincie Zeeland ageren heftig tegen de wijze waarop het ministerie de richtlijn wil uitvoeren. Onder de gebieden die Landbouw wil aanwijzen bevindt zich een aantal recreatiegebieden, maar ook gebieden waar Zeeland industriele ontwikkeling wil, zoals havenactiviteiten bij Terneuzen en het Sloegebied. Recron en de provincie vrezen dat door die plannen een streep getrokken kan worden.

Beide willen daarom dat een aantal gebieden wordt geschrapt als vogelrichtlijngebied, zoals het Veerse Meer, de Yerseke en Kapelse Moer. Dit kan omdat daar vogels broeden die algemeen in Nederland voorkomen.

Aanpassen

In het Grevelingenmeer zouden volgens Zeeland en Recron alleen de slikken van Flakkee en de Hompelvoet de status van beschermingsgebied verdienen. Ook in de voordelta moet een kleiner gebied worden aangewezen, namelijk tot aan de eb-lijn in plaats van de duinvoet.

Europarlementarier Maij-Weggen vindt naar aanleiding van de kritieken dat de richtlijn nog eens moet worden bekeken. “Als er zoveel kritiek is, dan is het wellicht nodig de richtlijn aan te passen.”

Zij vindt wel dat de Nederlandse overheid traag heeft gereageerd. “De richtlijn bestaat al twintig jaar. Daar had al veel eerder rekening mee gehouden kunnen worden.”

Reageer op dit artikel