nieuws

Vleuten-De Meern gaat cara te lijf met kooldioxide-snuffelaar

bouwbreed

vleuten – Automatische ventilatie met voorverwarming en CO2-snuffelaars zijn een van de attributen die de gemeente Vleuten-De Meern inzet om cara tegen te gaan.

In de Leidsche Rijn worden 8000 nieuwe Vinex-woningen uitgerust met het systeem, dat zich nu nog in de ontwikkelingsfase bevindt.

Emissie-arme materialen en lage temperatuurverwarming met convectorloze radiatoren moeten de rest doen. “Het is de hoogste tijd dat iemand het voortouw neemt wat betreft gezondheid”, vindt woordvoerder Aue van de gemeente. “We bouwen woningen tegenwoordig vrijwel potdicht, maar de aandacht voor ventilatie en materiaalgebruik is achtergebleven.”

Het aantal cara-patienten is daardoor enorm gegroeid: in een op de drie woningen woont wel iemand met aandoeningen aan de luchtwegen.

Die worden vooral veroorzaakt door stof, gassen, schimmels en huismijt. De laatste twee gedijen goed in het vochtige klimaat van een goed geisoleerde woning waar slecht wordt geventileerd en weinig gestookt.

Het kooldioxide-systeem moet de ventilatie verbeteren. “CO2 is een goede indicator van de luchtkwaliteit in een ruimte en de aanwezigheid van mensen”, legt woordvoerder Boonekamp van adviesbureau PRC in Bodegraven uit, dat onderzocht waar de problemen liggen. “Het nieuwe systeem gaat dus ventileren waar en wanneer nodig.” Elke leeflaag krijgt daartoe twee snuffelaars, die worden gekoppeld aan de chip in het ventilatiesysteem. Technisch is dat niet zo moeilijk. Balansventilatiesystemen hebben al printplaatjes, dus het enige verschil is de connectie met de omgeving.

Grijswatercircuit

Het is alleen wel duur: zo’n 1600 gulden extra per woning. Vandaar ook dat installateurs dit systeem niet eerder hebben uitontwikkeld. “De kennis was al voorhanden, maar een ondernemer gaat pas investeren wanneer hij een afnemer denkt te hebben”, meent directeur Vink van installatie-adviesbureau VIAC in Houten, dat de ontwikkeling begeleidt. “De gemeente Vleuten en vooral de provincie Utrecht – die een flink budget beschikbaar heeft gesteld – geven de installateurs die push. En gezien de huidige aandacht voor gezondheid, verwacht ik de nieuwe systemen over een paar maanden vol op de markt.”

Installateurs Stork, Itho, Brink en AWB werken aan de ontwikkeling van het systeem, dat de binnenkomede lucht bovendien voorverwarmt om te zorgen dat het niet aanvoelt als tocht. Nu zetten mensen hun ventilator namelijk zacht om niet in de kou te zitten. “Ze gaan rustig slapen in een klein, muf kamertje met de ventilator op een.”

Aansluiting op het grijswatercircuit in Leidsche Rijn maken het verder mogelijk de woning in de zomer energiezuinig te koelen.

Kruipruimten

Het nieuwe systeem pakt het vocht niet aan dat neerslaat in de hoeken van kamers en daar schimmelgroei stimuleert. “Daarvoor zijn constructieve aanpassingen nodig”, zegt Vink. “Het gaat om de aansluiting tussen binnengevel en binnenspouwmuur en de connectie grondvloer-fundering. Ventilatie lost niet alles op, maar het vormt wel een belangrijk element.”

Vleuten houdt qua constructie al langer rekening met gezondheid. De woningen hebben geen kruipruimten en ook de aansluiting binnengevelspouwmuur heeft de aandacht. Ook maakt de gemeente gebruik van materialen die weinig gassen uitstoten.

De nieuwe woningen krijgen bovendien lage temperatuurverwarming met radiatoren zonder convectoren: de geribbelde plaatjes achter de radiator. Die zijn moeilijk schoon te houden, zodat stof zich daar ophoopt. Dat is op zich al slecht voor cara-patienten, maar hoge temperaturen versterken dat volgens Vink nog. “Wanneer stof verbrandt, ontwikkelt zich rookgas. Dat is nog benauwender dan het stof zelf.”

Reageer op dit artikel