nieuws

‘Vanenburg gericht op wensen bouwmarkt’

bouwbreed

Baan Business Systems heeft zich een week geleden getooid met een nieuwe naam: Vanenburg Business Systems. Bij een nieuwe naam hoort meestal ook een herpositionering op de markt: reden genoeg om eens te praten met deze grote software-verkoper, die zegt zich nu meer te kunnen toespitsen op de wensen uit de bouwmarkt dan voorheen.

Dat de naamswijziging defensief is, ontkent niemand bij ‘Vanenburg’, zij het dat ze nog wel eens ‘Baan Business Systems’ zeggen; het is voor hen ook wennen.

Maar dat de Baan-koersval afgelopen herfst de oorzaak zou zijn van deze herdoop, wordt heftig ontkend. “Voor die tijd kregen we al duidelijke signalen van Amerikaanse beursanalisten dat de structuur van het bedrijf niet helder was voor de belegger. Dus een duidelijke relatie met het imago in beleggersogen van Baan Company is er wel degelijk bij deze naamswijziging, daarover is geen misverstand.” Aldus Martin Westerink, verantwoordelijk voor het ‘uitrollen’ van de Vanenburg bouw-software in andere Europese landen dan Nederland. “De nieuwe naam maakt helder dat wij wereldwijd slechts een van de 120 resellers van Baan-software zijn, en geen voorkeursbehandeling van de leverancier krijgen.”

Maar er bestaat ook een ‘offensieve’ reden voor de naamswijziging: “We willen onze onafhankelijkheid duidelijk onderstrepen; dat ene ERP-product van Baan zal in de naaste toekomst worden omgeven door andere softwareapplicaties, van andere producenten. Zo adviseren wij de klant de beste oplossingen die optimaal samenwerken. Een voorbeeld is de calculatie-software van Kraan, die door velen als beter wordt ervaren dan de Baan-oplossing daarvoor.”

Serie

Tot drie weken geleden was Vanenburg Ventures een investeringsmaatschappij. Nu bestaat de Vanenburg Groep uit een serie bedrijven, onderverdeeld in de genoemde Business Systems en andere initiatieven als Hiscom voor de gezondheidszorg en Top Tier voor de gegevensontsluiting van uiteenlopende databases.

Baan-oprichters Jan en Paul Baan concentreren hun aandacht op deze nieuwe onderneming, maar Baan Company heeft er geen aandelen in.

Het is juist andersom: de Vanenburg Groep heeft 23 procent aandelen in Baan Company. Kraan Bouwcomputing maakt ook deel uit van Business Systems, maar opereert net als de andere dochters onafhankelijk van de moeder.

Klanten

Met de nieuwe organisatie kan Vanenburg Business Systems de klanten beter bedienen, denkt Westerink: “Het bedrijf richt zich uitsluitend op vier verticale bedrijfskolommen. Naast de bouw – ‘Construction Solutions’ – zijn dat mechanische engineering, automobielindustrie en elektronische assemblage-industrie. Wij leveren oplossingen voor vragen die leven in de bouwsector. En hoewel Kraan zijn onafhankelijkheid op de markt weer heeft, is er natuurlijk veel onderling contact. Over de ontwikkeling van de software is bijvoorbeeld veel afstemming. Kraan is heel sterk in het automatiseren van kleine en middelgrote ondernemingen met een decentraal karakter. Vanenburg Construction Solutions richt zich meer op de bouwbedrijven die een slag groter zijn en centraler werken. Daarvoor is het Baan-platform nu eenmaal het beste.”

Ambitieus

Westerink heeft ambitieuze plannen. Hij leidt de internationale expansie van Construction Solutions en wil in Groot-Brittannie, Duitsland, Spanje en Portugal een marktpositie veroveren.

Hij ziet in het slagen daarvan ook een heel duidelijk een groot belang voor Nederlandse bouwbedrijven: “Niemand kan ontkennen dat de bouwsector internationaliseert. Dan is het van belang dat wij ook in het buitenland goede ondersteuning bieden aan Nederlandse bedrijven. En andersom kan bouwend Nederland profiteren van ontwikkelingen in het buitenland: de Britse ontwikkeling van integratie van ERP-software met het werk op de bouwplaats is voor Nederland nog vrij onbekend.”

Op de wat langere termijn voorziet de software-adviseur een complete integratie van de toeleveringsketen in de bouw tot en met het gebouwenbeheer als het object eenmaal in gebruik genomen is. “Vanenburg Construction Solutions gaat daarin heel ver”, belooft Westerink. “Wij verbeteren voortdurend het product en de mensen die het maken met behulp van opleidingen.”

Toegegeven, je kunt nog steeds denken dat de naamswijziging niet meer is dan ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Toch lijken er voldoende redenen aanwezig om te veronderstellen dat het een verandering ten goede is. Een partij die meer kan adviseren en verkopen dan een soort product is per definitie te prefereren boven de zwarte T-Fordjes periode. Volgende week kijk ik hier naar de gevolgen van deze wijzigingen voor Kraan Bouwcomputing.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels