nieuws

Onderzoek Veluwe overstromingen

bouwbreed Premium

nijmegen – Het waterschap Vallei en Eem wil weten waarom de polders in haar gebied overstromen na hevige regenval. Daarom laat het schap samen met de provincies Utrecht en Gelderland onderzoek doen. Het Delfts ingenieursbureau dat het onderzoek uitvoert moet ook adviezen geven over beter waterbeheer.

In het gebied van het schap – begrensd door de Veluwe, de Randmeren en de Utrechtse Heuvelrug – stroomden de polders vorig jaar drie keer over na zware regenbuien. Twee keer moest zelfs het antieke stoomgemaal Hertog Reinout in de Arkemheenpolder in actie komen om water weg te pompen, omdat de moderne pompen de wateroverlast niet aankonden.

Als de knelpunten zijn opgespoord wil het schap maatregelen nemen, zoals het bouwen van nieuwe stuwen en gemalen en het vergroten van een aantal watergangen. Het onderzoeksbureau gaat ook gebieden selecteren die bij zeer slecht weer kunnen dienen als wateropslaggebied. (anp)

Reageer op dit artikel