nieuws

Nieuwe terminal Eemshaven eind deze maand gereed

bouwbreed

eemshaven – De bouw van de nieuwe zogeheten ‘roll on, roll off’ terminal van Groningen Seaports in de Eemshaven, waaraan in de toekomst schepen met een lengte van maar liefst 175 meter lang kunnen afmeren, vordert gestaag.

De terminal krijgt een dekoppervlakte van 650 vierkante meter en wordt door bouwbedrijf Kraaijeveld uit Sliedrecht en de Hollandsche Staalbouw Mij uit Schiedam gerealiseerd. Zonder tegenslagen in de bouw verwachten beide bedrijven de twaalf miljoen gulden kostende nieuwe voorziening eind deze maand gereed te kunnen hebben.

Opslagterrein

De bijzondere terminal is een ontwerp van het ingenieursbureau Havenwerken van Gemeentewerken Rotterdam.

Nadat de terminal zelf gereed is, wordt begonnen met de aanleg van een verhard opslagterrein van 50.000 vierkante meter. De verwachting is dat het totale open opslagterrein voor goederen rond 1 november van dit jaar kan worden opgeleverd.

Met de nieuwe voorziening verwacht Groningen Seaports het laden en lossen van goederen van grote schepen in de Eemshaven effectiever te laten verlopen en de concurrentieslag met andere havens uitstekend aan te kunnen.

Loket

Eind vorig jaar introduceerde Groningen Seaports, ook al vanwege de toenemende internationale concurrentie, het zogeheten Noordelijk Haven Informatie Systeem (NHIS). Dit allesomvattende elektronische loket koppelt alle havengegevens op effectieve wijze aan elkaar.

Het computernetwerk geeft onder meer inzicht in welke schepen in de noordelijke havens kunnen worden verwacht en hoe laat ze aankomen of vertrekken. Bovendien behoren dubbele handelingen met het NHIS tot het verleden en geschiedt de facturering volledig automatisch.

Reageer op dit artikel