nieuws

China werkt aan een nieuwe primeur

bouwbreed

China werkt aan een nieuwe primeur: de bouw van de grootste stuwdam ter wereld. De dam in het Chinese drieklovengebied wordt tweehonderd meter hoog en anderhalve kilometer breed. Voor deze voorziening moeten ruim anderhalf miljoen Chinezen verkassen en komen er compleet nieuw steden. Kadir van Lohuizen toog naar de bouwput in Sandouping en doet in Vrij Nederland verslag in woord en beeld.

Maar liefst vijftienduizend arbeiders uit heel China realiseren het megaproject.

Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Met dynamiet worden de sluiskolken straks dwars door de berg geblazen. Gemiddeld werken vijftienduizend arbeiders uit heel China aan de dam.

’s Werelds grootste stuwdam is na voltooiing in 2009 goed voor 18.200 megawatt energie, de capaciteit van achttien middelgrote kerncentrales. Hoewel China de uiteindelijke kosten schat op vierendertig miljard gulden, bestaat de vrees dat de dam uiteindelijk twee keer zo veel zal gaan kosten.

Ook Europa heeft zijn blikvangers. Elsevier nam vooruitlopend op de officiele opening aanstaande maandag een kijkje in de herbouwde Rijksdag in Berlijn. De nieuwe zetel van de bondsdag is onder andere uitgerust met een zestienhonderd vierkante meter grote plenaire zaal.

De kosten van de grote opknapbeurt belopen zeshonderdzestig miljoen gulden.

Het omslagartikel is gewijd aan de Nederlandse declaratiecultuur. Kom de Nederlander niet aan zijn onkostendeclaratie, want dan gaat hij stennis maken. Een onkostenvergoeding is namelijk vaak een verkapte vorm van inkomen.

Reageer op dit artikel