nieuws

Ziekenhuis strijdt tegen veteranenziekte

bouwbreed Premium

In het ziekenhuis Atrium in Heerlen loopt, in verband met de bestrijding van de gevreesde veteranenziekte, een onderzoek naar de financiele en technische haalbaarheid van het vervangen van de bestaande waterleiding door een ringleiding. Dit gebeurt op advies van de preventie-commissie van het ziekenhuis.

In het Atrium werd een patient binnengebracht die, mogelijk na het douchen, besmet werd met de legionella-bacterie. Zij ontwikkelt zich in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 45 – C..

Het water komt het ziekenhuis binnen met een temperatuur van 7 – C. Door de grote hoogte van het complex kan de temperatuur van het water, plaatselijk, tussen de hogere verdiepingen zo hoog oplopen dat de bacterie zich – eenmaal in stilstaand water aanwezig – kan vermenigvuldigen. In afwachting van de eventuele vervanging van de waterleiding – “een erg dure klus” volgens woordvoerder Berendsen van het ziekenhuis – , heeft het verplegend personeel opdracht gekregen het water voor gebruik eerst vrij te laten uitstromen.

Reageer op dit artikel