nieuws

‘Wilt u misschien een dak leasen?’

bouwbreed

helmond – Het huren van bedrijfsruimte is aan de orde van de dag. Het leasen van verlichting komt steeds meer in zwang. Maar een dak in bruikleen? Dat is beslist een noviteit.

‘Daklease’ is het jongste idee van de Milieudienst Regio Eindhoven. Een opdrachtgever bestelt geen dak, hij vraagt om ‘waterdichtheid’. Afgeschreven materiaal wordt ingenomen en weer verhuurd. De grootste besparing zit hem in het afval dat aan een nieuw dak kleeft. De dakenbouwer brengt doorgaans een dik pakket materiaal aan. Deels omdat met de dikte de verdiensten toenemen; deels omdat met de dikte de kans op lekkages afneemt. Het dikke pakket veroorzaakt bij de vervanging veel afval.

De leaseconstructie vermindert die hoeveelheid aanmerkelijk. De dakdekker blijft overigens te allen tijde verantwoordelijk voor zijn product. Wet en regel staan terugname van afgeschreven materiaal nog niet zonder meer toe. Een dakdekker mag de materialen alleen accepteren wanneer ze te boek staan als ‘grondstof’.

Reageer op dit artikel