nieuws

Voor Eibergenaren waren de acties niet voor niets

bouwbreed

eibergen – De acties van de Eibergenaren voor de aanleg van de rijksweg 15 lijken hun vruchten af te werpen. De provincies Gelderland en Overijssel en de regio’s Twente en Achterhoek hebben de benodigde een miljoen gulden beschikbaar voor het trace-onderzoek naar de snelweg tussen Varsseveld en Enschede.

Dat bleek tijdens de vergadering van de provinciale commissie Verkeer en Vervoer. De provincies en de regio’s eisen van verkeersminister Netelenbos dat de mer-studie wordt afgemaakt.

Netelenbos stelde vorig jaar dat de provincies zelf het geld bij elkaar moesten sprokkelen voor de trace-studie, omdat het Rijk er geen geld voor had. Aan die eis is nu voldaan. De provincies en de regiobesturen willen op een zo kort mogelijke termijn tot een financieringsvoorstel van de weg komen. Wellicht kan het eerste deel van de rijksweg worden voorgefinancierd. Daarbij gaat het om de aanleg van de omleidingswegen bij Eibergen en Haaksbergen. De totale operatie kost minstens vierhonderd miljoen gulden.

In elk geval houdt de Actiegroep Knelpunt Eibergen druk op de ketel. Een nieuwe actie staat op stapel, maar woordvoerder Koper wil nog niets kwijt over de inhoud. Wel laat ze doorschemeren dat de actie een grimmiger karakter zal hebben dan de vorige die op 10 december werd gehouden.

File

Toen veroorzaakten langzaam rijdende auto’s, vrachtwagens en tractors bewust een file op de huidige doorgaande route in Eibergen. Burgers protesteren al dertig jaar over de milieuoverlast van het verkeer op deze weg. De verkeersdruk met 20.000 voertuigen is enorm. Bovendien zijn vrachtwagens met gevaarlijke stoffen gedwongen om door de bebouwde kom te rijden.

Koper toont zich tevreden over de houding van beide provincies. “Ze staan pal achter ons. Kennelijk hebben onze actie en onze pittige brief toch effect gehad. Het geld voor het onderzoek is geen probleem, heeft commissaris Kamminga van Gelderland ons vezekerd. Nu is de minister aan zet”.

Het actievoeren is beloond: De provincie hakt knopen door. Foto: Mart-Jan Bakker

Reageer op dit artikel