nieuws

Vier kenniscentra voor beroepsziekten

bouwbreed

den haag – Minister Borst (Volksgezondheid) wil vier landelijke kenniscentra voor beroepsziekten instellen. Die moeten, elk op een specifiek terrein, kennis vergroten over ziekten die direct met een beroep te maken hebben.

De centra moeten zowel deskundigheid ontwikkelen bij het stellen van de diagnose en de bijbehorende behandeling, als op het gebied van het voorkomen van ziekten, zo schrijft Borst in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat zij nauw samenwerken met academische ziekenhuizen.

Een centrum moet zich richten op psychische problemen. Het tweede op aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het derde legt zich toe op problemen met de luchtwegen en het vierde op huidziekten.

De minister steunt de kenniscentra met een bedrag van drie miljoen gulden per jaar. Elk jaar bekijkt de minister of het bedrag kan worden verhoogd. (anp)

Reageer op dit artikel