nieuws

Schemawetgeving moet uitkomst bieden in doolhof Bouwbesluit

bouwbreed Premium

den haag – Tabellen en schema’s in plaats van ellenlange, omslachtige normomschrijvingen en definities die bovendien vaak met elkaar in tegenstrijd zijn. In het jaar 2000 moet schemawetgeving’ het huidige Bouwbesluit vervangen.

Een juridische noviteit. ”Het komt nu nog nauwelijks voor dat schemawetgeving’ bij technische onderwerpen wordt toegepast”, schrijft staatssecretaris Remkes van VROM in antwoord op kamervragen van D66-kamerlid N. van ’t Riet.

Aanleiding tot de vragen over de vereenvoudiging van de regelgeving in de bouw was een artikel in Cobouw van 16 februari. Staat dit onderwerp nog steeds op de politieke agenda? Moet er niet meer vaart achter worden gezet? En moeten individuele woonwensen op het gebied van de bruikbaarheid niet veel meer aandacht krijgen? Remkes is het met Van ’t Riet eens dat de bouwregelgeving drastisch moeten worden vereenvoudigd. Dat is ook afgesproken in het Regeerakkoord.

Versnelling van de herzieningsoperatie is volgens Remkes niet mogelijk. Haastwerk brengt risico’s met zich mee voor de kwaliteit van het nieuwe Bouwbesluit, heft Remkes een waarschuwende vinger.

Verkeerd

In de ogen van de staatssecretaris constateert Van ’t Riet terecht dat de bouw op een verkeerde manier met specifieke bruikbaarheidseisen omgaat.

De neiging bestaat voor plafondhoogten en trapgat-afmetingen de minimumeisen te volgen. Terwijl Remkes juist vindt dat de individuele gebruikerswensen in de bouw veel meer aandacht moeten krijgen. Hij kondigt aan te bekijken of passende maatregelen noodzakelijk zijn’.

Reageer op dit artikel