nieuws

Optreden Enneus Heerma lokte voortdurend felle kritiek uit

bouwbreed Premium

‘Absoluut sociaal bewogen’, ‘wars van uiterlijk vertoon’, ‘loyaal, open en direct’. Het is een greep uit de reacties op het overlijden van CDA-politicus Enneus Heerma. Maar zoveel lof als Heerma na zijn dood wordt toegezwaaid, zoveel kritiek maakte zijn politieke optreden los, zeker aan het eind.

Heerma was het brein achter de omstreden bruteringsoperatie. Hij wilde van woningcorporaties zelfstandige bedrijfjes maken; zonder overheidssubsidie en zonder steun van een gemeente. Het plan lokte bittere reacties uit van de minder welvarende corporaties. De operatie bracht het uitvoeren van de Vinex-doelstellingen in gevaar en een groot aantal corporaties vreesde een faillissement. Het mocht niet baten, de bruteringswet kwam er en is tot verdriet van velen niet meer terug te draaien.

Enneus Heerma begon zijn politieke carriere in Amsterdam waar hij tussen 1971 en 1978 achtereenvolgens fractievoorzitter was van het ARP en het CDA. Van 1978 tot 1986 was hij wethouder van Economische Zaken, Haven en Schiphol. Voor de bouw van de stadhuis/ theatercombinatie aan het Waterlooplein in Amsterdam was hij medeverantwoordelijk. Deze ‘Stopera’ stuitte op grote weerstand van de Amsterdamse bevolking. Vervolgens stapte hij over naar de landelijke politiek. In het tweede kabinet Lubbers (1986-1989) was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, een functie die hij ook bekleedde in het derde kabinet Lubbers (1989-1994). Daarna volgde hij Elco Brinkman op als fractieleider van het inmiddels naar de oppositiebanken verdreven CDA. Oppositievoeren was niet Heerma’s sterkste kant. In plaats van de coalitiepartners uit elkaar te drijven, leek hij de regering te steunen. Ook zijn persoonlijke presentatie lokte reacties uit. “Hij werd vooral beoordeeld op de vraag of hij wel een flitsende persoonlijkheid was”, aldus de Groningse commissaris der Koningin Hans Alders. “Het is treurig dat Heerma’s verdiensten voor de christen-democratie zo onderbelicht zijn gebleven.”

Reageer op dit artikel