nieuws

NOM boekt topjaar na investering Nettowinst FGH Bank daalt

bouwbreed Premium

groningen – De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, de NV NOM, heeft in 1998 een topjaar beleefd. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers over dat jaar die zojuist zijn gepresenteerd.

De NV NOM rondde in totaal 21 projecten met succes af, waarbij in totaal een bedrag van 459 miljoen gulden werd geinvesteerd. Deze investering leverde tussen de 1100 en 1400 nieuwe banen op.

De NOM heeft twee keer zoveel geld uitgezet als in 1997, namelijk ruim 51,6 miljoen gulden. Ondanks deze investeringen boekte de NOM vorig jaar wederom winst tot een bedrag van 2,5 miljoen gulden. De maatschappij dankt de goede resultaten volgens eigen zeggen aan een intensievere samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, de provincies en de gemeenten.

Belang

De NOM nam in 1998 bij tien nieuwe bedrijven een belang, waaronder de holding die verantwoordelijk is voor de facelift van het TT-circuit in Assen en ook bij Van der Stoel Holding BV in Haren.

Deze onderneming houdt zich onder meer bezig met baggertechniek, waterbouw en kust- en oeverwerken. In totaal participeert de NOM nu in 26 bedrijven.

Zo neemt de investeringsmaatschappij ook deel in acht nieuwe uitbreidingen, waaronder die van de Eemshaven, van de werf van Frisian Shipyard Welgelegen in Harlingen, en die van hotel/restaurant Tjaarda Oranjewoud BV in Heerenveen.

FGH Bank

Het nettoresultaat van de FGH Bank is over 1998 blijven steken op 114 miljoen gulden, dat is zes miljoen gulden minder dan de winst over 1997. De oorzaak van de daling is gelegen in een aantal financiele maatregelen.

Doordat eind 1997 het belang in FGH Finance op Curacao werd afgestoten en door de aankoopkosten die de Bayerische Vereinsbank maakte, miste de Utrechtse vastgoedbank miljoenen guldens. Daarnaast vond een premieafdracht plaats aan het FGH Pensioenfonds. Bij elkaar ging het om negentien miljoen gulden.

Door de gunstige marktomstandigheden sloot de bankier vorig jaar voor 2,4 miljard gulden aan vastgoedleningen af. De portefeuille heeft nu een niveau van 7,5 miljard gulden (6,26 miljard in 1997).

Reageer op dit artikel