nieuws

Geveke maakt grote sprong voorwaarts

bouwbreed

Technische groothandel wil minstens een grote branchegenoot inlijven naarden – Na een reeks van kleinere overnames maakt technische groothandel Geveke (onder meer motoren, machines en gereedschap) zich op voor een paar grote sprongen. De Naardense onderneming wil op niet al te lange termijn minstens een grote branchegenoot inlijven.

Bestuursvoorzitter Cees Knol denkt vooral aan meerlijnsdealers of assortimentsgroothandels met een omzet van meer dan 100 miljoen gulden. Momenteel is Knol hierover in gesprek met een aantal grote partijen.

Op welke termijn de eerste grote acquisitie moet plaatsvinden, wil Knol niet kwijt. In Gevekes strategisch plan staat dat het bedrijf tot het jaar 2000 doorgaat met ‘kralen rijgen’, kleine overnames dus. “Maar als een van de partijen waarmee we nu aan tafel zitten, voorstelt nu eens echt te gaan onderhandelen, zou het wel eens wat eerder kunnen gebeuren.”

Als een bedrijf van meer dan 100 miljoen wordt overgenomen, betaalt Geveke dat in principe uit eigen middelen, zegt Knol. “We hebben nog een achtergestelde faciliteit van 25 miljoen gulden. En er zijn andere mogelijkheden om vermogen aan te trekken. Maar als meer grote acquisities gaan plaatsvinden, ligt een emissie voor de hand.”

Noordwest-Europa

Het zoekgebied van Geveke is ruim: Noordwest Europa en dan met name de landen waar het bedrijf nu al actief is. Behalve Nederland zijn dat Noorwegen, Zweden, Denemarken en Belgie. “We kijken ook naar Engeland, daar zijn zeker mogelijkheden voet aan de grond te krijgen. Duitsland is ook mogelijk. Daar zijn we nu heel klein begonnen met de verkoop van componenten en systemen voor industriele automatisering en elektrotechniek.”

Geveke heeft drie kernactiviteiten. Dat zijn de enkellijnsdealers, zoals de exclusieve vertegenwoordiging van Caterpillar (motoren en grondverzetmachines), de meerlijnsdealers – vertegenwoordiging in een land van verschillende buitenlandse fabrikanten – en de groothandel in gereedschappen en verbruiksartikelen.

Knol wil af van de dominantie van enkellijnsdealers. Nu is deze kernactiviteit goed voor 70 procent van de omzet en 76 procent van het bedrijfsresultaat. De afhankelijkheid van Caterpillar is de laatste jaren al teruggeschroefd, maar moet onder de zestig procent komen. Die doelstelling geldt voor alle activiteiten en alle landen waar Geveke actief is. De afhankelijkheid van omzet in Nederland bijvoorbeeld, nu 59 procent, ligt weliswaar onder de doelstelling, maar kan nog verder terug, zegt Knol.

Acquireren is voor Geveke een belangrijk middel om die afhankelijkheid te verminderen. Knol ziet goede kansen met de meerlijnsdealers en de handelsbedrijven. Vooral in de sector gereedschapshandel zijn de acquisitiemogelijkheden goed. “Ik voorzie op korte termijn een concentratie in die branche. Veel bedrijven moeten nu investeren in automatisering en logistieke systemen om efficient te blijven. Om dat te kunnen bekostigen zoeken ze elkaar op. Dat gaat in hoog tempo gebeuren en daar willen wij van profiteren.”

Geveke kijkt uitdrukkelijk ook naar bedrijven met een ‘high tech’ component. Afgelopen jaar nam Geveke Belko elektronica (engineering datacommunicatie) in Den Bosch over en daar heeft Knol geen spijt van. “Belko groeit heel hard. Het bedrijf zit in een groeimarkt waar we veel kansen in zien.”

Service

Knol wil behalve de producten – de ‘prime products’ – ook de serviceverlening uitbreiden. Vanaf 1996 is de omzet uit after sales services (preventief onderhoud, service op afroep en service op contract) met 35 procent gegroeid. “Service wordt op bijna alle producten geleverd en moet verder groeien. Prime products en service versterken elkaar.”

Serviceverlening is minder conjunctuurgevoelig dan de ‘prime products’ en is daarmee een uitstekende buffer voor slechtere tijden, legt Knol uit. “Als honderd procent van de kosten van elke werkmaatschappij wordt gedekt door inkomsten uit after sales services, hoeven we met de verkoop van producten geen winst te maken om toch ‘break even’ uit te komen. Dat percentage halen we niet, maar we komen wel in de buurt.”

Afbouwen

Knol wil de afhankelijkheid van Caterpillar afbouwen, maar dat wil niet zeggen dat nieuwe kansrijke productlijnen worden geweerd. Zo wordt nu onderzocht of de nieuwe kleinere graafmachines van Caterpillar ook op de Nederlandse markt kunnen worden gezet. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld via de werkmaatschappij Sieberg die nu tractoren levert.

Deze activiteit zou een impuls kunnen zijn voor het nu nog verlieslijdende bedrijf. Weliswaar heeft Sieberg het afgelopen jaar beduidend beter gepresteerd, maar de werkmaatschappij zit nog altijd in de rode cijfers. “Het is een klein verliesje. Dit jaar komt Sieberg uit het rood.”

Geveke ziet het lopende jaar met vertrouwen tegemoet. Efficiencyverbetering, uitbreiding van aftersales service en acquisities gaan zorgen voor een ‘duidelijke’ winstgroei. Volgens de schaal van Mock is dit een toename van 7 tot 12 procent. Daarmee zou de nettowinst uit kunnen komen op tussen de 36 miljoen en 38 miljoen gulden.

“Gevekes doelstelling om in het jaar 2000 een nettowinst te genereren van 40 miljoen gulden, blijft ‘in graniet gebeiteld”, overtuigt Knol. De afgelopen drie jaar is al ruimschoots boven de doelstelling gepresteerd en om de 40 miljoen te halen, hoeft de nettowinst de komende twee jaar met ‘slechts’ 9 procent jaarlijks omhoog. De onderneming lijkt de doelstelling dus makkelijk te gaan halen.

Knol blijft een slag om de arm houden: “De economische groei in Europa vlakt af. Ik zie dit jaar niet of nauwelijks groei in onze markten. Je weet dus nooit wat dat voor ons betekent”

Geveke gaat Amerikaanse vermogensbeerders paaien

Net als bij de meeste small cap fondsen blijft ook de koersontwikkeling van het aandeel Geveke achter. Na een hoogste koers van 56 euro juni vorig jaar, blijft het aandeel nu onder de 40 euro steken. “Geveke is wat ondergewaardeerd. De koers mag best omhoog”, zegt directeur Knol. Met een hogere koers kan het bedrijf makkelijker kapitaal aantrekken en wordt het acquireren makkelijker.

Om meer aandacht voor het aandeel te krijgen, gaat de directie volgende maand naar Amerika en bezoekt er vermogensbeheerders die gespecialiseerd zijn in Europese small caps. Zij voorspellen dat er na de dip weer belangstelling komt voor dit soort aandelen.’

Kerncijfers Geveke (mln. guldens)

1998 1997

Omzet 1354 1136 Bedrijfsresultaat 57,7 47,9 Nettoresultaat 33,7 27,4 Winst per aandeel (euro) 4,36 3,61

Reageer op dit artikel