nieuws

‘Geef groen een plaats in het bestek’ Groenvoorziener gebruikt kennis te weinig

bouwbreed Premium

hengelo – Architecten en aannemers maken te weinig gebruik van de kennis die bij gespecialiseerde groenbedrijven aanwezig is. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van groenvoorzieningen rond gebouwen.

Dat zegt Jan Boogaart, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Hij volgt Erris van Ginkel op die gedurende tien jaar voorzitter was. Boogaart, afgestudeerd in Wageningen als cultuurtechnicus, was gedurende dertig jaar directeur van een groenvoorzieningsbedrijf met filialen in Hengelo, Almere en Gronau. Hij was daarnaast onder meer bestuurslid van de Kring Tuin en Landschap en vertegenwoordigt de ‘groene aannemers’ in het bestuur van de Wegen- en Aannemerscombinatie (WAC).

Boogaart vindt dat groenvoorzieners invloed moeten krijgen op wat er in het bestek voor nieuwbouw komt te staan. In de huidige situatie zijn ze doorgaans als onderaannemer bij een bouwproject betrokken en rest hen niets anders dan de opdracht uitvoeren zoals die in het bestek staat. “Als er gebruik zou worden gemaakt van de kennis die aanwezig is bij gespecialiseerde groenbedrijven, dan zou dat de kwaliteit van de omgeving en de infrastructuur rond nieuwe gebouwen sterk ten goede komen.”

Groenvoorzieners kunnen er zelf veel aan doen om hun invloed te vergroten. “Zodra ze er lucht van krijgen dat er plannen bestaan om ergens te bouwen, moeten ze zelf projectontwikkelaars en architecten benaderen en er op wijzen hoe belangrijk de infrastructuur rond een gebouw is. Ze moeten zich beter presenteren, benadrukken welke kennis ze in huis hebben.”

De VHG-voorzitter is geen voorstander van openbare aanbestedingen. Het leidt er bijna per definitie toe dat veel bedrijven zich voor een werk inschrijven. “Sommigen bedingen een economisch onverantwoord lage prijs. Bovendien moeten ondernemers een hoop nutteloos werk doen door calculaties te maken en daarnaast levert de laagste prijs lang niet altijd de beste kwaliteit op.”

Verder constateert Boogaart dat er soms grote prijsverschillen tussen openbare en onderhandse aanbestedingen zijn. “Sommige gemeenten stellen als eis dat je pas in aanmerking komt voor onderhandse aanbesteding als je een openbaar aanbesteed werk hebt uitgevoerd. Dat leidt soms tot grote prijsverschillen tussen vergelijkbaar werk.” Met andere woorden klussen die onderhands worden aanbesteed, vallen soms duurder uit dan wanneer hetzelfde werk openbaar wordt aanbesteed. “De winst moet uit de lengte of uit de breedte komen.”

Hoveniers hebben met dit soort problemen nauwelijks te maken. Ze richten zich op een ander segment. “Tuinen staan in de belangstelling en voor hoveniers is dat goed, maar dat neemt niet weg dat hun beroep hoger maatschappelijk moet worden gewaardeerd. Het aanleggen van een tuin kun je niet aan Jan en alleman overlaten.”

Reageer op dit artikel