nieuws

FNV verkijkt zich op tekenlust installateurs

bouwbreed

arnhem – Er is geen bres geslagen in het werkgeverskamp, betrokken bij de cao metaal en techniek. De mededeling van FNV Bondgenoten daarover blijkt te voorbarig te zijn geweest.

FNV Bondgenoten zet bedrijven, onder druk om een protocol te tekenen, waarin wordt verklaard dat men achter de cao-eisen van de bond staat.

De vakbond wist dinsdag te melden dat een eerste bedrijf – het loodgietersbedrijf GIBA in Arnhem – een dergelijk protocol had ondertekend.

Door onderhandelaar Jongbloed van Bondgenoten werd deze ‘witte raaf’ een bewijs genoemd voor de stelling dat lang niet alle werkgevers de voorstellen van de bonden afwijzen.

Terugkrabbelen

Tegenover Cobouw verklaarde administrateur Engelaar van GIBA inmiddels “dat hij weliswaar heeft getekend, maar dat gaat terugdraaien”. Hij was door zijn directeur Onck jr. wel gemachtigd om met de vakbond te onderhandelen, maar hij bekende zich door een vertegenwoordiger van Bondgenoten “onder druk” gezet te voelen om het protocol te ondertekenen.

Het protocol somde een vijftal zaken op: een loonsverhoging van tweemaal 3,5 procent bij een tweejarige cao, extra toeslagen voor het werken in de avond en nacht en voor de oproepdiensten, inspraak op overwerk en compensatie in tijd of geld, investeren in scholen en stimuleren van de instroom in de bedrijfstak om de werkdruk te verminderen en een verklaring de cao te zullen naleven.

Werkgeversberaad

Het loodgietersbedrijf GIBA is lid van de Vereniging van Nederlandse Installateurs in Zoetermeer. De bij deze organisatie aangesloten installateurs met meer dan honderd personeelsleden kwamen juist dinsdag bijeen.

Een woordvoerder verklaarde dat daar opnieuw de houding tegenover de vakbonden in het caoconflict is vastgesteld. Daarin past in geen geval ondertekening van welk protocol dan ook. Het lid GIBA is daar vanuit Vereniging van Nederlandse Installateurs ook op gewezen, al geeft men dat niet met zoveel woorden toe.

Reageer op dit artikel