nieuws

Een tunnel voor spoor en A2 Maastricht

bouwbreed

maastricht – De Milieufederatie Limburg en Adviesbureau Titulaer Economie en Milieu Advies in Maastricht willen de verkeersproblemen in Maastricht oplossen door het boren van een tunnel. Daarin worden de NS-spoorlijn en de A2 ondergebracht. Het boren van de tunnel kost volgens een globale raming een miljard.

De initatiefnemers verwachten dat het mobiliteitsprobleem van Maastricht voor tientallen jaren is opgelost. Het milieu is er eveneens mee gebaat. Over de haalbaarheid bestaat nog geen inzicht.

Planoloog Titulaer heeft twee varianten in gedachten; een tunnel met spoorlijn en een autoweg onder het huidige trace van de A2, of de autoweg ombuigen en samen met de trein onder het huidige spoorwegtrace stoppen. De eerste variant, met een ondergronds spoorwegstation, heeft zijn voorkeur.

Het huidige spoorwegemplacement en omgeving, tien tot twintig hectaren groot, komt dan vrij voor nieuwe stedebouwkundige ontwikkelingen. Maastricht ziet, volgens persvoorlichter Knoben, wel iets in het idee. Nog deze maand ontvangen de verantwoordelijke wethouders een toelichting.

Reageer op dit artikel