nieuws

Chauffeurs gaan gebukt onder zware tijdsdruk

bouwbreed Premium

gouda – Chauffeurs die bouwmaterialen vervoeren blijken een grotere werkdruk te kennen dan chauffeurs van alle overige transportsectoren. Dat blijkt uit de Almanak Functie en Transportprofielen, die de Bedrijfsgezondheidsdienst Wegvervoer (BGZ) in Gouda samenstelde.

De BGZ bracht voor vierentwintig verschillende transportsectoren functieprofielen, gezondheids- en werkaspecten samen in een almanak. De gezondheidsdienst gebruikte daarvoor de gegevens van verzuimspreekuren bij de arbodienst en de functiegerichte periodieke keuringen gedurende een periode van drie jaar.

De onderzoekers zagen kans 24 verschillende vervoersectoren te onderscheiden. Van bloemen-/plantenvervoer, bier- en frisdranken en gevaarlijke stoffen via geldtransporten tot vervoer van bouwmaterialen.

De helft van de chauffeurs die bouwmaterialen vervoert, zegt te werken onder tijdsdruk. Negentig procent deelt mee tijdens het werk langdurig te moeten opletten. Driekwart van hen werkt gewoonlijk langer dan tien uur per dag en 68 procent laat weten ’s ochtends voor zes uur al te beginnen.

Zwaarder

Al deze facetten blijken bij de bouwmaterialenchauffeurs zwaarder te wegen dan bij collega’s in het algemeen. Ook het steeds moeten rijden naar onbekende adressen blijkt enige stress op te leveren. Er wordt door 27 procent van de chauffeurs geklaagd over tijdsdruk, omdat ze de weg moeten zoeken. Iets meer dan de helft van de chauffeurs (56 procent) meent dat tijdsdruk bovendien wordt veroorzaakt door het geruime tijd in de file staan.

De Almanak is verkrijgbaar bij BGZ Wegvervoer in Gouda, telefoon (0182) 580266.

Reageer op dit artikel