nieuws

Brinkman bezweert alle gevoelens van onrust

bouwbreed

den haag – De vakbonden in de bouw stellen de werkgevers een ultimatum als de werkgevers dezer dagen niet reageren op de uitnodiging het cao-overleg te hervatten. AVBB-voorzitter Brinkman, die op zijn congresin Den Haag een petitie met dat verzoek in ontvangst nam, stelt ‘dat de delegaties er verstandig aan doen de onderhandelingen serieus voort te zetten’.

Daarmee lijkt voorlopig het plan van de bonden van de baan, de werkgevers met estafette-stakingen te raken. De voorgenomen prikacties gaan niettemin gewoon door, vandaag in Rotterdam en vrijdagmorgen in Eindhoven.

Voorafgaande aan de aanbieding van de petitie werden gisteren vierhonderd kaderleden van de bouwbonden FNV en CNV en de vakvereniging Het Zwarte Corps in de Haagse Houtrusthallen klaar gestoomd voor acties.

“De zevende na-oorlogse werkstaking staat voor de deur”, aldus woordvoerder Van Haaster van de bouwbond FNV. “Voor ons hoeft het niet. Maar als werkgevers niet willen luisteren, zullen we het laten voelen”.

Onderhandelaar Van der Meulen van de bouwbond CNV noemde de houding van werkgevers om niet eens over de wensen van bonden te willen onderhandelen ‘niet alleen onbehoorlijk, maar ook nog erg kortzichtig’.

Volgens de werkgevers is de bouw-cao ‘hopeloos verouderd ‘en ‘veel te dik’. “Zodra alle werkgevers de cao naleven”, aldus Van der Meulen, “zijn wij meteen bereid de cao dunner te maken”.

Voorzitter Middendorp van Het Zwarte Corps gaf een schrijnend voorbeeld van het niet nakomen van afspraken door werkgevers in de gww-sector. Afgesproken is dat met het jaarmodel gww-werknemers maximaal 160 uren kunnen sparen om die tijdens de winterperiode te benutten om WW te voorkomen. “Er zijn werkgevers die hun mensen 260 en zelfs 500 uur laten sparen en zo risico’s op hun personeel afwentelen”. Hij verscheurde daarop demonstratief het jaarmodel.

Van Haaster betitelde het eindbod van de werkgevers als ‘mager en smal’. “Het lijkt wel crisis”.

De crisistijd van de jaren ’30 werd gesymboliseerd met twee paardentrams, die de kaderleden vergezelden naar het Congresgebouw, waar werkgevers hun jaarlijkse bijeenkomst hadden.

Daar kreeg Brinkman de petitie aangeboden met het verzoek ‘de voorstellen van de bonden eindelijk serieus te nemen en constructief te gaan onderhandelen zonder voorwaarden of blokkades vooraf’.

Brinkman trachtte na ontvangst van de petitie ‘de angst weg te nemen dat er aan de rechtszekerheid van bouwvakkers zal worden geknabbeld’. “Ook werkgevers willen een goede cao. Ik hoop dat de delegaties zo spoedig mogelijk weer aan tafel gaan”, aldus Brinkman.

Reageer op dit artikel