nieuws

Blauw pand bewoonster past niet in historisch Kralingen

bouwbreed

den haag – Over smaak valt niet te twisten, zo luidt het gezegde. Maar voor de rechter blijkt het tegendeel in een kwestie rond het pand Voorschoterlaan 132 in de Rotterdamse wijk Kralingen.

De Raad van State vindt dat de eigenaresse terecht door de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is aangeschreven met het verzoek de blauwe kleur van het pand te wijzigen. De gemeente deed dit op basis van een advies van de Welstandscommissie.

De Voorschoterlaan bevindt zich in het stadsdeel historisch Kralingen. Een bouwinspecteur van de gemeente zag in 1994 dat er aan het pand werd geschilderd.

Waarschuwing

Hij waarschuwde de eigenaresse dat de Welstandscommissie waarschijnlijk niet blij zou zijn met de kleur die ze had gekozen. Dat liet de eigenaresse kennelijk koud, zodat de Welstandscommissie werd ingeschakeld. De daaropvolgende aanschrijving van de deelgemeente om de kleur te veranderen, schoot de eigenaresse in het verkeerde keelgat. Ze verloor de aangespannen zaak voor de Rotterdamse rechtbank en haalde nu ook bakzeil bij de Raad van State.

Beschermd

Door de eigenares werd tevergeefs aangevoerd dat oud Kralingen op het moment van de aanschrijving nog niet officieel een beschermd stadsgezicht was. De rechtbank en de Raad van State vinden echter dat de deelgemeente voldoende heeft aangetoond dat de betreffende kleurstelling “altijd en overal welstandshalve niet aanvaardbaar zou worden geacht”.

Eigenlijk valt er dus niet over te twisten, want het is gewoon niet mooi, oordeelde de rechter.

Reageer op dit artikel