nieuws

Belgen laten massaal ‘slot op de deur’ woningen bouwen

bouwbreed

brussel – Al 44 procent van de woningbouw in Belgie bestaat uit ‘slot op de deur’ woningen. In Nederland betekent dit woningen die zijn gebouwd volgens turn-key contract. Begin jaren tachtig was dat nog vijf procent. De Belgen kennen zelfs een Nationale Kijkwoningendag. Op de beurs Batibouw vragen elk jaar meer firma’s aandacht voor hun modelwoningen.

“De Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag”, verklaart Charles Cops, architect van Habitude Villabouw uit Maasmechelen in Belgie. “Hij wil absoluut zelf een woning bouwen. Door gebrek aan tijd is het niet mogelijk zelf alles te regelen. Daar komt de aanbieder van ‘slot op de deur’ woningen in beeld.”

Habitude Villabouw heeft zes woningen in Nederland gebouwd. Dat is echter een moeizame zaak. “In Nederland zijn de regels veel strenger, de grond- en bouwprijzen liggen hoger. Belgen besteden veertig procent van hun inkomen aan wonen, dat zijn Nederlanders niet gewend. In Belgie zijn de mensen verplicht een architect in de arm te nemen.”, weet Cops. Dat verklaart volgens hem, waarom de ‘slot op de deur’ woning in Belgie een groot succes is en in Nederland eigenlijk niet aanslaat. De Nederlanders bouwen niet zelf, maar kopen een woning van een projectontwikkelaar. Ze zijn eerder geneigd een bestaande woning te kopen en naar eigen wens te verbouwen.

Belgen willen zelf nieuw bouwen. Dat leidt tot een markt die op twee benen hinkt. Aan de ene kant vragen de bouwheren om een ‘gepersonifieerde’ woning, helemaal naar eigen ontwerp. Zij willen traditionele bouw. Aan de andere kant trachten de aanbieders modelwoningen te slijten, omdat het lastig is steeds weer iets heel anders te moeten uitvoeren. Zij neigen naar het prefabriceren van bouwelementen.

‘Slot op uw budget’

De meeste aanbieders werken samen met vaste partners, een of meer architecten en enkele aannemingsbedrijven. Ze zijn voortdurend op zoek naar bouwgrond in hun regio.

Sommigen proberen zich te onderscheiden door de nadruk op een deelaspect. “Wij zijn een aanbestedingsbedrijf”, roept Scheldimmo uit het Belgische Schelderode bijvoorbeeld. Het motto van Scheldimmo luidt ‘sleutel op uw budget’. “De bouwheer sluit geen contract met ons, maar met de aannemer. Wij bewaken het budget en krijgen daarvoor een percentage van de bouwsom”, legt een woordvoerder uit.

Doorgroeiwoning

Een bedrijf dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in prefabricage is Delmulle Danilith uit Wortegem-Petegem. Die formule heeft veel succes en is ook geschikt voor export, onder andere naar Nederland.

Een volstrekte tegenhanger is Stessens Algemene Bouwonderneming uit Arendonk. Het is een puur traditioneel familiebedrijf, opgericht in 1974. De catalogus bevat honderden schetsen van ontwerpen voor stadswoningen en villa’s. Stessens Algemene Bouwonderneming eindigde op de zesde plaats van de wedstrijd voor modelwoningen, uitgeschreven door de Kijkwoningengids ter gelegenheid van de Nationale Kijkwoningendag. Modelwoningen worden meestal na enkele jaren verkocht. Een enkel bedrijf, zoals Tradiplan in Bornem, doet aan projectontwikkeling van een wijk met eengezinswoningen.

Vaak begint een Belg met het bouwen van een garage, waar hij dan jarenlang in woont. Als de eigenlijke woning klaar is, blijft de garage achter als een log bouwwerk in de tuin. Daar heeft AVL Woningbouw uit Ham in Belgie iets op gevonden: de doorgroeiwoning. Begin met enkele kamers, maak die bewoonbaar, en bouw pas later de rest. Het is een idee.

Reageer op dit artikel