nieuws

Amsterdam krijgt hotels luchtvaartpersoneel

bouwbreed Premium

amsterdam – De KLM vestigt een hotel voor luchtvaartpersoneel en passagiers op doorreis aan de Hobbemakade in Amsterdam. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht meer KLM-hotels in de hoofdstad te vestigen.

Het hotel aan de Hobbemakade is in aanbouw en ontworpen door architect Cees Dam. Het is nog niet duidelijk of hij de ‘huisarchitect’ van de hotelketen zal worden. Of de gebouwen een gelijkvormige architectuur krijgen, is afhankelijk van de mogelijkheden ter plekke. Wel krijgen de hotels dezelfde binnenarchitectuur.

Het hotel aan de Hobbemakade wordt eind dit jaar in gebruik genomen.

Volgens een woordvoerder van de KLM moeten in Amsterdam vier- tot vijfhonderd hotelkamers beschikbaar komen voor KLM-personeel. Ook passagiers op doorreis en personeel en passagiers van KLM-partner Northwest Airlines kunnen van de hotels gebruik maken.

Voordeliger

Projectontwikkelaar is het consortium Airline Hospitality Services. Dit staat onder leiding van D. Visser van de Amsterdamse vastgoedorganisatie Visser Consultancy. Wie verder deelnemen aan het consortium wil de KLM noch Visser bekend maken.

Het zelf exploiteren van de gebouwen is voordeliger dan het huren van slaapplaatsen. De kans dat personeel en reizigers tijdens de zomerdrukte geen hotelkamer kunnen vinden, is dan bovendien erg klein.

Volgens recente berichten in de Volkskrant wordt gezocht naar locaties rond het Leidseplein en aan de grachten. De KLM en Visser ontkennen dit. Er zou weliswaar een onderzoek gaande zijn naar plekken in de Amsterdamse binnenstad, maar er zouden nog geen locaties bekend zijn. Het is vooralsnog niet duidelijk of het gaat om nieuw te bouwen hotels of dat ook bestaande gebouwen in aanmerking komen. “Dat hangt af van de mogelijkheden ter plaatse. Dat geldt ook voor de architectuur. We proberen in elk geval er aan de binnenkant een feest der herkenning van te maken.”

Wens

De keuze voor locaties in hartje Amsterdam is een uitdrukkelijke wens van het personeel. Dat slaagde er zelfs in afspraken daarover in de cao opgenomen te krijgen. Visser sluit niet uit dat bij succes ook KLM-pilotenhotels worden opgezet in buitenlandse steden. Zo heeft KLM al meer dan honderd bedden in beheer in een hotel in Bangkok.

Reageer op dit artikel