nieuws

Weergoden regeren over Meerhoven

bouwbreed

eindhoven – Een flinke sneeuwbui doet de medewerkers van Hurks bouw en Vastgoed diep in hun doorwerkjassen duiken. Er klinkt gemopper op de bouwplaats Meerhoven. “Niet zo gek”, zegt uitvoerder Johan Brouwers, “we zouden het nu wel eens drie weken droog willen hebben.”

Modder en water overheersen op de bouwlocatie Meerhoven. Op de meeste plaatsen zak je tot ver over je enkels in de drassige bodem. “Het water kan nog niet weg, omdat er is nog geen goede afvoer is”, legt Brouwers uit.

Onder normale omstandigheden is dat niet zo erg maar wat is op Meerhoven nog normaal? Sinds Hurks Bouw en Vastgoed vorig jaar als eerste bouwer op de Eindhovense Vinex-locatie aan de slag ging, heeft er veel tegen gezeten. “In het begin waren er zelfs geen nutsvoorzieningen. Het heeft heel lang geduurd eer dat was geregeld”, vertelt Brouwers mede-uitvoerder Cor van de Ven. “We hadden in die eerste periode echt het idee dat we hier aan pionieren waren.”

Buitensporig

De nutsvoorzieningen waren nog niet geregeld of het weer sloeg om. De buitensporige regenval in het najaar maakte een waterplas van de bouwplaats waar Hurks de eerste 62 woningen bouwt. En de regen was nog niet weg of de eerste vorst legde het werk stil.

In de warme keet blikken Van de Ven en Brouwers naar buiten. De sneeuwbui is naadloos overgegaan in een hagelstorm. De beide mannen zuchten diep. Het maakt het werk er niet gemakkelijker op. Zeker niet nu alle disciplines op de bouwplaats aan het werk zijn. “Van ruw- tot afbouw heeft nu plaats. Maar ja we weten het. Er is niet een bedrijfstak die zo weersgevoelig is als de bouw”, zegt Van de Ven.

“Geef ons twee weekjes zon en iedereen loopt hier weer te fluiten.” Want de twee uitvoerders maken zich wel zorgen over de motivatie van de ruim zestig medewerkers die ze nu hebben rondlopen. “Het is met dit weer moeilijk de jongens te motiveren. Zelfs de directie is al komen opdraven om de mannen toe te spreken en ze een hart onder de riem te steken.” Een slecht moreel is natuurlijk ook niet bevordelijk voor de voortgang van het werk. En enige spoed is voor de mannen van Hurks toch wel geboden.

Zeker nu ING Vastgoed, de opdrachtgever van de 62 woningen, de kopers in een brief al de vermoedelijke opleverdatum heeft gegeven. Brouwers: “Tja, eigenlijk zijn wij daar niet zo gelukkig mee. Volgens de planning moeten we de woningen net voor de vakantieperiode afkrijgen. Het wordt een zware dobber en er mag nog maar weinig tegen zitten. Vraag je naar wat ik diep in mijn hart zou willen, dan had ik de einddatum van het project liever over de vakantieperiode getild.”

Snelheid is dus geboden en dat betekent de nodige werkdruk. “Die is in de loop der tijden toch al fors opgelopen”, weet Brouwers. “Ik heb de tijd nog meegemaakt dat we over de bouw van 32 woningen twee jaar deden. Nu moeten er 62 woningen binnen een jaar klaar zijn. Het kan wel maar vaak wordt er niet of nauwelijks rekening gehouden met tegenslagen. En nogmaals, het heeft hier best wel tegengezeten.”

Schaft

De deur van de keet gaat open en medewerkers van de Bouw- en Houtbond FNV stappen binnen. Of ze de mannen tijdens de schaft even mogen toespreken? Brouwers, zelf oud kaderlid van de bond, geeft toestemming.

De cao- onderhandelingen zitten muurvast en acties dreigen. Toch is het volgens de uitvoerder op de bouwplaats nog niet ‘het gesprek van de dag’. “Maar dat zegt helemaal niets”, weet Brouwers, “dat kan zo veranderen.”

Hij kijkt naar zijn planning aan de wand. De uitvoerder zegt het niet maar van zijn gezicht valt af te lezen wat hij denkt: ‘een staking, nee die kunnen we er eigenlijk niet bij hebben.’

Uitvoerder Johan Brouwers: “In het begin hebben we ons wel echte pioniers gevoeld.”

Bouwkavel 28

“Week 25 woprdt ons huis opgeleverd.” De stem van Ingrid Steeger klinkt enthousiast. “Van ING Vastgoed hebben we dat vorige week gehoord.” Het huis maar komt hiermee plotsklaps toch een stap dichterbij.

Maar niet alleen de vermoedelijke oplevering is Bart en Ingrid meegedeeld. Ze hebben inmiddels ook de definitieve straatnaam doorgekregen. Omdat het deelplan Zandrijk heet wiseten ze al dat de straatnaam met zand zou beginnen. “We hebben alle mogelijke namen bedacht, varierend van zandvlo tot zandkasteel, maar uiteindelijk is het nu Zandzwaluw geworden”, vertelt Ingrid. Nee, dat valt het tweetal geenszins tegen. “Beter dan Zandhagedis, zoals de straat elders in hun wijkje gaat heten.”

Nog meer heugelijk nieuws is dat de kopersvereniging is opgericht. Deze week moeten Bart en Ingrid naar de eerste bijeenkomst van de nieuwbakken club die onder de ernstige naam stichting Meerhoven ‘De Bomen’ door het leven gaat. “Op de agenda staat onder andere het gemeenschappelijk inkopen doen. Gaan we met z’n allen naar de Gamma om tuinhekken te kopen, “grapt zij. “Nee, we gaan zeker, want we hebben er hartstikke veel zin in.”

In Bouwkavel 28 volgt deze krant de bouw van het huis van Bart van Schijndel en Ingrid Steeger. Zij hebben als een van de eerste toekomstige bewoners een twee- onder-een kapwoning op Meerhoven gekocht. Het huis wordt gebouwd door Hurks Bouw en Vastgoed.

Reageer op dit artikel