nieuws

Vloeren blijven intact bij controle op corrosie

bouwbreed

arnhem – Onderzoekers van Kema hebben een methode ontwikkeld om in beton verwerkte stalen gasleidingen te kunnen controleren op corrosie, zonder vloeren te hoeven openhakken.

De methode maakt gebruik van een flexibele sonde, die met luchtdruk door de te onderzoeken gasleiding moet worden geperst. De sonde bevat aan de voorkant een zendspoel die een magnetisch veld opwekt. Hierdoor ontstaan in de wand van de leiding zogeheten wervelstromen.

Gecorrodeerd staal reageert anders dan niet-gecorrodeerd staal, en dat verschil is meetbaar met de ontvangstspoel aan het andere eind van de sonde. Het principe van deze aanpak staat bekend als de Remote Field Eddy Current Techniek (RFEC).

Verfijningen

J. Noteboom van Kema: “RFEC bestaat al langer, maar wij hebben gekeken of deze aanpak ook werkt in de gebruikelijke driekwart duims gasleidingen. Daarin komen nogal wat scherpe randen voor, en vrijwel haakse bochten. Dat zijn behoorlijk ruige pijpen. We hebben het prototype in samenwerking met Gastec getest, en het werkt beter dan verwacht.”

Hoewel de methode in principe voldoet, zijn voor grootschalige toepassing nog wel verfijningen nodig, vooral wat betreft de robuustheid van de sonde.

Opdrachtgever van het Gastec/Kema-onderzoek was EnergieNed, het collectief van de energiedistributiebedrijven in Nederland. De vereniging heeft nog niet besloten of de methode verder zal worden ontwikkeld.

Geldbesparing

In betongestorte gasleidingen kunnen corroderen door onzorgvuldig storten of het gebruik van chloridehoudend beton. Soms liggen leidingen te dicht aan het oppervlak, waardoor vocht en zuurstof het metaal kunnen aantasten. In beide gevallen kunnen gaslekkages ontstaan. Tegen de tijd dat de vloer barsten vertoont is de corrosie al in een vergevorderd stadium. Dat maakt uitgebreide controle nodig, niet alleen in het betreffende pand, maar in alle andere woningen van hetzelfde project. Niet-destructief onderzoek met een sonde zou het onnodig openbreken van vloeren kunnen voorkomen, en eigenaren veel geld kunnen besparen.

Reageer op dit artikel