nieuws

‘Provincie moet burger veel meer gaan boeien’

bouwbreed

den haag – Provincies moeten het publiek, bedrijfsleven en organisaties veel duidelijker maken hoe belangrijk zij zijn op een aantal beleidsterreinen. Ze moeten veel meer aan de weg timmeren als het bijvoorbeeld gaat over ruimtelijke ordening of milieubeleid. Ook moet het politieke spel interessanter worden.

Die conclusies trekken lijsttrekkers van politieke partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 3 maart. Zij betreuren het dat landelijke politici de verkiezingen gebruiken om te kibbelen over landelijke items als de asielzoekers- en de wao-problematiek.

Ondersneeuwen

Dat de provinciale onderwerpen ondersneeuwen en er steeds minder mensen naar de stembus komen voor Statenverkiezingen, is volgens gedeputeerde P. van Geel, aanvoerder van de CDA-lijst in Noord-Brabant, echter ook de schuld van de provinciale politici zelf. Hij vindt dat zij er te weinig in slagen aan te spreken bij de burger. “Lukt dat ook de komende acht jaar niet, dan moeten de provinciale besturen in de huidige vorm maar verdwijnen”, zo luidt zijn oordeel.

“Niet dat ik daar voorstander van ben, maar ik ben wel realist. Als we er niet in slagen de belangstelling van de burger te wekken, houdt het een keer op. Zoals het nu gaat doen we aan zelfkwelling. Ik pas ervoor telkens vier jaar druk bezig te zijn met het optuigen van een provinciale organisatie en vervolgens te worden afgerekend op landelijke punten”.

“We zullen meer politiek bezig moeten zijn. Nu willen we, omdat we de bestuurlijke tussenlaag zijn, te veel de vriend van iedereen blijven. We moeten ook leren ruzie te maken. Je moet tenslotte besluiten nemen, die niet altijd naar de zin van iedereen zijn. Verder zou wellicht een idee zijn provincies meer taken te geven die burgers aanspreken. Een deel van de belastingheffing zou er bijvoorbeeld kunnen worden ondergebracht”.

Vernieuwend

Ook gedeputeerde W. de Raad, lijsttrekker van de VVD in Flevoland, vindt dat meer moet worden gedaan om burgers, bedrijven en organisaties bij het provinciebestuur te betrekken. “De afgelopen vijf jaar waren we al vernieuwend bezig, maar het is nog niet genoeg. Wij hebben als voordeel dat we niet het stoffige regentenverleden hebben omdat we pas twaalf jaar bestaan. Maar ook wij zullen nog meer dan nu het geval is eerst meningen moeten gaan vragen voordat we beslissingen nemen. Juist als het gaat om ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en milieubeleid kunnen we veel meer doen”.

Op pagina 3:

ù ‘Strijd asielzoekers ronduit schandalig’.

ù Politiek wil bouwen in dorpen.

Reageer op dit artikel