nieuws

Nieuwe fietsbrug doorklieft landschap

bouwbreed

bolsward – Tussen Bolsward en Wommels komt een nieuwe fietsbrug over de provinciale weg. De totale kosten van het project zijn vier ton, evenredig verdeeld tussen de provincie Friesland en de gemeente Littenseradiel.

Het wordt een bijzondere constructie die de momentenlijn van de belasting volgt. De boog steekt deels ver boven de brug uit en bestaat uit een buis van rond 150 millimeter. Zo wordt de constructie licht gehouden en lijkt de brug op een ijle poort die boven het landschap zweeft, zegt ontwerper, architect R. Hofstra uit Grouw.

Hoewel gebruik wordt gemaakt van gewoon staal krijgt een brug een open constructie. Volgens de architect lijkt zijn brug in de verte op het werk van de Spanjaard Calatrava.

Met de brug krijgt De Slachte, een oude zeewering, weer haar primaat terug. In het midden van de jaren zeventig is de oude zeewering doorkliefd door de provinciale weg Bolsward Leeuwarden.

De brug wordt aangelegd omdat de oude zeewering volgend jaar onderdeel is van een wandelmarathon. De marathon is onderdeel van Simmer 2000, een reunie van Friezen van over de hele wereld.

Reageer op dit artikel