nieuws

Hengelose bouw massaal tegenTwentestad Vrees onder aannemers voor nog meer bureaucratie

bouwbreed

hengelo – Driekwart van de bouwbedrijven uit Hengelo (O) ziet de vorming van Twentestad niet zitten. Dat blijkt uit een telefonische enquete van onderzoeksbureau Intomart die in opdracht van de gemeente Hengelo is uitgevoerd. Het resultaat is opmerkelijk, omdat de gewestelijke afdeling van de NVOB de komst van de fusiegemeente toejuicht. Ook de Kamers van Koophandel, de Industriele Kring Twente en het MKB zijn voorstander.

Intomart legde in totaal 1035 Hengelose bedrijven uit diverse branches de vraag voor of ze voor of tegen de vorming van Twentestad zijn. De meeste tegenstanders zijn te vinden in de bouwnijverheid: 73,3 procent. Over het geheel genomen sprak 62 procent van de bedrijven zich uit tegen Twentestad en was slechts negentien procent voor. Bedrijven uit Enschede en Borne werden niet geenqueteerd. Een bewuste restrictie, volgens de afdeling voorlichting van de gemeente. “Wij vertegenwoordigen het bedrijfsleven in Hengelo. Bovendien hadden we niet de tijd om een uitgebreid onderzoek onder bedrijven in de drie gemeenten te houden. Daarom kozen we voor een diepgaande steekproef onder de Hengelose bedrijven. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de grote en kleine bedrijven tegen Twentestad zijn”, aldus voorlichter Schopman.

Verbaasd

De uitslag verbaast secretaris Uilenbroek van het NVOB gewest Overijssel en Flevoland.

“Twentestad biedt voordelen voor de bouwnijverheid. Dankzij schaalvergroting wordt de markt ruimer, hetgeen de afzet vergroot. Bedrijven kunnen hun netwerken uitbreiden. Daarnaast hoeven bouwbedrijven slechts bij een gemeente een vergunning aan te vragen”. Aan de andere kant toont Uilenbroek wel begrip voor het standpunt van de Hengelose aannemers. “Een groot aantal is lokaal gericht, voor hen maakt het niet zoveel uit of Twentestad er komt. Als je in beschouwing neemt dat de tegenstanders zich meer roeren dan de voorstanders, dan is de keuze snel gemaakt. Vanuit de media wordt een stringente hetze gevoerd tegen de vorming van Twentestad”.

Uilenbroek vindt het enqueteresultaat gekleurd. “Wellicht zou je een ander beeld krijgen als ook Enschedese en Bornse bedrijven waren ondervraagd. Daarnaast dien je de ondervraagden eerst goed te informeren over alle voors en tegens om tot een overwogen oordeel te komen”.

Meningen verdeeld

Een rondje langs bouwbedrijven en aannemers uit de drie gemeenten leert dat de meningen over Twentestad sterk verdeeld zijn. De voorstanders geloven dat de vergunningen sneller kunnen worden aangevraagd bij een gemeente. Bovendien hopen ze op meer Europese subsidies voor belangrijke regionale projecten. “Wij denken dat nieuwe bedrijven worden aangetrokken door de vorming van Twentestad”, zegt een woordvoerder van een middelgroot aannemersbedrijf uit Hengelo. Hij wil alleen reageren als de bedrijfsnaam niet in de krant komt. “Wij zijn voorstander en wellicht schaadt dat de relatie met de gemeente Hengelo”, verklaart hij bevreesd. De woordvoerder is ervan overtuigd dat een stad meer aantrekkingskracht heeft dan drie aparte gemeenten. “Twentestad zal echter geen grote gevolgen hebben voor onze bedrijfsstrategie. Meer concurrentie? Nee, daar zijn we niet bang voor. In deze regio zitten toch al veel aannemersbedrijven”. In Hengelo tref je voornamelijk tegenstanders. De heer Bos van het gelijknamige aannemersbedrijf steekt een grote tirade af over het – in zijn ogen- conglomeraat. “De bureaucratie wordt veel te log. Je rent je nu al rot met die lange vergunningprocedures. Straks moet ik constant naar Enschede rijden om een vergunning aan te vragen. Kost me weer een half uur. Hoe meer ambtenaren, hoe gekker het wordt. Ze zijn altijd te laat met het aanvragen van subsidies.”

De meeste ondervraagde bedrijven laten de discussies over Twentestad gelaten over zich heengaan. Kiek’n wat ’t wo’t, luidt het typisch Twentse credo. Het leeft niet zo erg op de werkvloer, als we de woordvoerders mogen geloven. “Nee, er wordt nauwelijks over gediscussieerd”, zegt bedrijfsleider Temmink van Trebbe Bouwbedrijven uit Enschede. “Wij zien de voor – en nadelen van Twentestad niet voor ons bedrijf. De markt zal niet zoveel veranderen. Financiele toezeggingen zijn niet gedaan. Het vestigingsklimaat wordt er niet anders van. Wij opereren al in Enschede, Borne en Hengelo, voor ons verandert er niet zoveel”.

Vruchten afwerpen

De Bornse bouwbedrijven zijn een stuk positiever over Twentestad. Aansluiting bij de ‘grote broers’ in Hengelo en Enschede betekent wellicht dat ze meer meetellen in de regio. Directeur Wilmink van bouwbedrijf Wilmink-Oosterveld: “Op lange termijn wordt Twente een economisch sterke regio als deze stad van de grond komt. De eerste vijf jaar zal het niet zijn vruchten afwerpen, maar we krijgen een betere infrastructuur, waardoor de bereikbaarheid sterkt verbetert. Bovendien hoop ik op meer Europese subsidies. Voor investeerders wordt Twente toch een stuk aantrekkelijker. De naam Twentestad spreekt meer tot de verbeelding dan Borne, die nu maar wat in de marge aanklungelt. In de nieuwe situatie telt Borne mee”.

Verrassende uitkomst van onderzoek

Reageer op dit artikel