nieuws

Heemschut wil oude studio’s Hilversum beschermen

bouwbreed Premium

hilversum – De Hilversumse studio’s van AVRO, KRO, Vara en NCRV moeten op de officiele Rijksmonumentenlijst komen. De Bond Heemschut en de Hilversumse historische verenigingen Albertus Perk en Hilversum Pas Op hebben een aanvraag daartoe ingediend.

Drie van de vier studio’s komen leeg als medio dit jaar AVRO, KRO en NCRV naar nieuwbouw verhuizen. Hoewel de gebouwen al wel geselecteerd zijn voor de monumentenlijst, laat de definitieve beslissing op zich wachten.

Om te voorkomen dat er tussentijds ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden, hebben Heemschut en genoemde verenigingen hun verzoek ingediend. Hangende het verzoek mogen de gebouwen niet worden aangetast.

Het kubistische NCRV-gebouw is een schepping van architect J. van der Veen. Het duo Merkelbach en Karsten tekende het AVRO-pand, dat typerend is voor het Nieuwe Bouwen. De KRO-studio is vooral bekend door de muurschilderingen van Charles Eyck en de gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas. Het Vara-onderkomen werd in modernistisch idioom ontworpen door Snellebrand en Eibrink. (anp)

Reageer op dit artikel