nieuws

Energie-heipaal onderbouwt ‘zuinigste’ kantoorgebouw

bouwbreed Premium

bodegraven – Op het bedrijventerrein Broekvelden is de eerste paal geslagen van wat ‘het meest energiezuinige kantoorpand’ van Nederland moet worden. De experimentele heipaal combineert draagvermogen met warmtetransport.

Opdrachtgever van het gebouw is DWA Installatie- en energieadvies uit Bodegraven. DWA ontwikkelde zelf het concept, samen met zusterbedrijf Edifico Bouwtechniek en Bouwinnovatie.

Uitgangspunt voor het nieuw pand is ‘meer met minder’: meer aandacht voor een mensvriendelijke werkomgeving, met minder milieubelasting en een laag gebruik van energie. Dat lage verbruik moet worden bereikt door een verregaande integratie van gebouw en installaties, maar zonder allerlei extreme techneutenoplossingen.

Volgens een energiestudie van DWA zal de Energie Prestatie Coefficient (EPC) van het pand uitkomen op 0,5 a 0,6. Dat is een stuk beter dan de huidige wettelijke norm (EPN) van 1,6 (vorig jaar lag de norm voor kantoren nog op 1,9).

Betaalbaar

Het pand krijgt een brutovloeroppervlak van 2000 vierkante meter en moet eind 1999 klaar zijn. De realisatie is in handen van bouwbedrijf Bolton (Zegveld) en installatiebedrijf Unica-Voorn en Koning (Bodegraven).

DWA houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe energieconcepten en het introduceren daarvan in de markt. De afgelopen jaren was het bedrijf betrokken bij diverse energie-efficiente projecten. Bijvoorbeeld bij de energiecentrale met energieopslag en warmtepompen voor het nieuwe Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, dat volgende week in gebruik wordt genomen.

Directeur K. de Wit van zowel DWA als Edifico: “We willen met dit pand laten zien dat het commercieel haalbaar is een kantoor te ontwerpen dat het milieu spaart en extreem energiezuinig is, zonder concessies te doen aan het comfort. Kortom: meer met minder.”

Experiment

Een leuke innovatie vormen de vijf energie-heipalen, waarvan inmiddels de eerste in de Bodegraafse bodem verdween.

De twaalf meter lange, inwendig van kunststof buizen voorziene palen moeten niet alleen draagkracht leveren, maar ook ’s zomers via een gesloten systeem overtollige warmte afstaan aan de bodem onder het gebouw. In combinatie met een kleine warmtepomp moeten ze ’s winters bijdragen aan de warmtebehoefte van de bijna veertig medewerkers: DWA (35) en Edifico (drie).

Ing. P. Heijboer, projectleider bij DWA, benadrukt dat het gaat om een experiment: “We proberen een goed betaalbare, geintegreerde manier te vinden voor temperatuuruitwisseling met de bodem. De door ons ontwikkelde paal is een thermisch verbeterde versie van al langer bestaande experimentele palen.”

Het overgrote deel van de warmte- en koude-behoefte van het bedrijf zal niet worden geleverd door de energiepaal, maar door een bronnensysteem. Dit bestaat uit een onttrekkingsbron en een injectiebron, geslagen tot in de waterhoudende zandlaag tussen de vijftien en veertig meter diepte onder het gebouw. Ook daarbij is een warmtepomp nodig.

Uitnodiging

Geheel tegen mijn verwachting in gaf de uitnodiging van DWA voor de persconferentie ter gelegenheid vn het slaan van de eerste paal slechts een routebeschrijving voor automobilisten. Het huidige pand van het bedrijf ligt in het centrum van Bodegraven, op twee minuten loopafstand van het NS-station. De locatie van het nieuwe pand blijkt vlak naast de A12 te liggen, op ruim een half uur lopen van het station; voor openbaar vervoerden alleen per taxi makkelijk bereikbaar.

Dat lijkt een stap terug wat betreft energiegebruik en mensvriendelijkheid.

J. Buitenhuis, mede-directeur van DWA: “We hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij het centrum te blijven. Gelukkig wonen veel medewerkers in de buurt en komen ze op de fiets naar hun werk. Voor zakenrelaties die niet met de auto komen, denken we nog na over een soepele vervoersregeling van en naar het station.”

Reageer op dit artikel