nieuws

Wielklemconstructie maakt autowegen veiliger

bouwbreed

dokkum – “We denken met de Wicon de verkeersveiligheid op de 80 en 100 kilometer autowegen aanmerkelijk te kunnen verbeteren”, zegt directeur Ing. J. Spoelstra van Prins NV in Dokkum. De Wicon, die in samenwerking met Rijkswaterstaat is ontwikkeld, voorkomt dat auto’s als een katapult de weg opschieten als ze in de berm raken. De Friese onderneming testte vorige week de vinding in Frankrijk.

Wicon staat voor WielklemConstructie. Als een automobilist zijn voertuig per ongeluk in de rechterberm stuurt komt hij via een opstaande rand, van 23 centimeter hoog, in een goot. Daarbij drukt de auto een vijftig centimeter hoge stijl aan de kant die het voertuig afremt. Zo wordt het voertuig afgeremd tot het stilstaat. Situaties dat auto’s onverhoeds de andere rijbaan opschieten worden met de Dokkumer uitvinding voorkomen.

Als het voertuig eenmaal stilstaat kan het achteruitrijdend weer de goot verlaten en zijn weg vervolgen. Wel is de zijkant beschadigd en ook de opstaande stijl van de Wicon moet worden vervangen. Aanvankelijk was het plan om de stijl flexibel te maken door het met een veer terug te laten komen in haar originele positie. “Daar hebben we vanaf gezien, omdat de veer het risico verhoogde dat de auto terug de weg op gekatapulteerd zou worden.”

Testen nabij Lyon lieten zien dat het systeem aan de eisen voldoet. Alleen de koppeling van de diverse delen van de stijl bleek niet sterk genoeg, “maar dat probleem kunnen we snel verhelpen”, aldus de directeur.

Naar verwachting zal de Wicon medio volgend jaar op een aantal gevaarlijke wegen in Nederland in de praktijk beproefd worden. Volgens de directeur staat onder andere de N 65 tussen Eindhoven en Den Bosch op de lijst. Als die proeven aan de verwachtingen voldoen, verwacht Spoelstra het systeem in het jaar 2000 in productie te nemen.

De directeur van de Friese onderneming verwacht dat de Wicon vooral toegepast gaat worden langs autowegen met een hoge verkeersintensiteit, wegen met grote bomen en wegen langs kanalen. “Die staan namelijk vaak bekend om hun vaak ernstige ongevallen.”

Door de opstaande rand wordt de band opgesloten. De schuinstaande stijl wordt door de auto opzijgedrukt en remt hem af.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels