nieuws

Volwassen steiger voor ijzervlechters staat

bouwbreed

Uitvoerder J. van de Pavert van Galjaard in Schijndel heeft een einde gemaakt aan de ‘losstaande steiger van van alles’ voor ijzervlechters. Hij ontwierp een stevige steigerpoot die via de centerpennen op de bekisting wordt afgestempeld en met verstelbare vloeren.

Dat betekent een ware verbetering in de arbeidsomstandigheden. “Ergens hangen op een balk zonder bescherming is verleden tijd”, zegt de bedenker, wiens ideeen meestal uit ergernis worden geboren. “Dan zie ik dat iets beter, veiliger en gezonder moet kunnen en sla ik aan het tekenen. Mijn vrouw helpt me daarbij, want zij heeft ook tien jaar in de bouw gewerkt.”

De meeste vernieuwingen blijven binnenshuis, maar op de steiger is inmiddels een octrooi aangevraagd. “Niet dat dat veel helpt”, zegt directeur H. Juyn van Galjaard, “want als ze twee bouten verplaatsen is het weer nieuw. Maar we gaan in elk geval proberen de steiger in productie te nemen voor de verkoop en verhuur.”

Behalve de poot is de steiger samengesteld uit bestaande materialen. Hij is inzetbaar voor al het werk. De poten bestaan uit stalen kokers van tachtig bij tachtig millimeter en een verjonging op de kop. Daarop kan een volgend deel worden geplaatst om de steiger op de gewenste hoogte te krijgen. Tot zeven meter staat hij daarbij op de grond; daarboven hangt de steiger aan de centerpennen.

Klein ongemak

Aan een kant van de poot zijn hoeklijnen gelast, als geleiderail voor de plaat-met-moer voor de afstempeling. Aan de zijkanten dienen korte hoeklijntjes als ophanging voor de vloerdrager van het steigerjuk.

Het enige probleem dat de mannen van Galjaard tot nu toe ondervinden, is dat ze lange wapeningsstaven nu in moeten steken, waar ze voorheen tegen het net aan liepen. Maar als je de steiger goed inzet en per slag optrekt, hoeft dat volgens Van de Pavert geen bezwaar te zijn. “Dan kun je het ijzer alsnog van bovenaf indraaien. En bovendien, als je dit ongemak afzet tegen de onveiligheid van voorheen, mag het geen naam hebben.”

De steiger is genomineerd voor de Aannemer Innovatieprijs.

Uitvoerder J. van de Pavert van Galjaard in Schijndel ontwierp een stevige steiger voor ijzervlechters. Waar voorheen werd gezwiebeld op balken op schaarjukken is deze steiger via de centerpennen eenvoudig vast te zetten op de bekisting.

Reageer op dit artikel