nieuws

‘Uitblijven tentamencijfers nekt studenten’

bouwbreed

Delft-“Drie maanden om een multiple choice examen na te kijken, dat is toch te gek?” Joep, eerstejaars Bouwkunde aan de Technische Universiteit-Delft, kijkt met glinsterende ogen naar zijn kameraden. “De tentamenformulieren worden via de computer gecorrigeerd, dus je zou verwachten dat je binnen een paar uur de uitslag binnen hebt.”

De TU-Delft kwam deze week in opspraak omdat tentamens niet binnen de daarvoor gestelde termijn van drie weken, worden gecorrigeerd. Studenten komen hierdoor massaal in de problemen omdat ze niet weten of ze al dan niet rekening moeten houden met een herkansing.

Volgens de studenten is er geen enkele reden dat het zo lang duurt voordat de opgaven zijn gecorrigeerd. In verreweg de meeste gevallen gaat het om meerkeuzevragen die door de computer worden ‘gelezen’.

Mark van Rooyen en Jasper Twigt, respectievelijk tweede- en derdejaars bouwkunde bevestigen dat het nakijken van zelfs de simpelste tentamens maanden duurt. “Het is hier een omgekeerde wereld”, verzucht Mark van Rooyen. “Je krijgt pas na een paar maanden de uitslag van tentamens die eenvoudig via de computer kunnen worden gecorrigeerd, terwijl je de uitslag van moeilijk tekenwerk binnen redelijke termijn te horen krijgt.”

Joep en zijn studiegenoten reageren een beetje lacherig als naar hun ervaringen wordt gevraagd. Het probleem is echter bloedserieus. “Je moet voor een volgend onderdeel van je studie staan ingeschreven voordat je weet of je het eerste deel gehaald hebt. Zo kun je nooit eens iets plannen.”

Het uitblijven van de tentamenuitslagen brengt ook andere problemen met zich mee. “Als je aan het eind van het jaar geen 21 studiepunten hebt behaald, moet je je prestatiebeurs terugbetalen”, zegt Joep.

Jasper Twigt: “Als dan uiteindelijk blijkt dat je toch voldoende punten hebt, dan komt het wel weer goed met die beurs, maar het geeft een hoop rompslomp.”

Volgens studentenombudsman Knippenberg kennen andere faculteiten vergelijkbare problemen, maar studenten geotechniek en civiele techniek ontkennen dat. De tentamens zouden slechts bij uitzondering wel eens te laat zijn. Prof. Beunderman decaan van de faculteit Bouwkunde wil onderzoeken waar de problemen ontstaan. “Iedereen op de faculteit is het ermee eens dat deze situatie onacceptabel is. We gaan eerst monitoren hoe het fout gaat. En dan zullen we proberen de problemen op te lossen. Als blijkt dat negentig procent van de hoogleraren en docenten de examencijfers op tijd inlevert, dan zullen we de mensen die dat niet doen er persoonlijk op aanspreken.”

Reageer op dit artikel